Yaşam ve Sağlık - 53. Bölüm - Prof. Dr. Türker Şahiner, Nöroloji Uzmanı

40238

Prof. Dr. Türker Şahiner, Nöroloji Uzmanı

ALZHEİMER HASTALIĞI

Sağlıklı beyin nöron denilen birbiriyle bağlantılı milyonlarca sinir hücresinden oluşur. Nöronlar akson ve dendrit denilen dokunaç benzeri bağlantılar yoluyla sinyaller göndererek sürekli iletişim kurarlar. Alzheimer hastası olan bir hastanın beyniyse oldukça farklıdır. Sağlıklı beyinde bulunan düzenli ve organize olan sinir hücresi düzeni senil plaklar ve nörofibriller yumaklarla dolarak karmaşıklaşmaya başlar. Bu plaklar ve yumaklar beynin zihinsel düşünceden sorumlu olan alandaki nöronlar arasındaki normal aktiviteye engel olur. Alzheimer hastalığı insanları farklı yollarla etkiler. Hastalık başlangıçta yavaş ilerler. Hafıza kaybı, kafa karışıklığı, çevreyi tanımama ve karar verme yetisinde kötüleşme Alzheimer hastalığının belirtilerinden bir kaçıdır.

EPİLEPSİ HASTALIĞI

Epilepsi beyin fonksiyonlarında ani ve geçici değişikliklerin oluştuğu bir nöbet bozukluktur. Sağlıklı beyin nöron denilen birbiriyle bağlantılı milyonlarca sinir hücresinden oluşur. Bu hücreler akson ve dendrit denilen dokunaç benzeri bağlantılar yoluyla sinyaller göndererek sürekli iletişim kurar. Nöronlar normalde saniyede 80 defaya kadar impuls üretebilir. Bir epileptik nöbet esnasında bu oran saniyede 500 defaya kadar yükselebilir. Epileptik nöbetler kendinden geçme, istemsiz kol ve bacak hareketi ve algıların bozulmasıyla sonuçlanabilir. İmpuls hızı normale döndüğü zaman nöbet biter ve genellikle hastada aşırı yorgunluk hissi kalır. Epilepsinin birkaç biçimi vardır ve bu bozukluğun yönetimi doğru teşhise bağlıdır. Epilepsi ciddi komplikasyonlara yol açabilen hayat boyu süren bir durum olabilir. Epilepsi hastalarının bir doktor tarafından takip edilmeleri ve yönetilmeleri gerekir.

PINAR AKKAŞ: A9 TV ekranlarından merhaba değerli izleyenlerimiz. Bu hafta stüdyomuzda çok ünlü bir doktorumuz bizlerle birlikte. Nöroloji konusunda Prof. Dr. Türker Şahiner Hocamız. Türker Şahiner Hocamız’la bu hafta epilepsi ve Alzheimer konusunda konuşacağız. Hoş geldiniz Hocam.

TÜRKER ŞAHİNER: Hoş bulduk.

OKTAR BABUNA: İki tane çok önemli rahatsızlık tabii. Toplumun genelini ilgilendiren, özellikle Alzheimer bir sorun. Epilepsi hastaları da Türkiye’de ne kadar acaba.

TÜRKER ŞAHİNER: Yüze 1 gibi bir sıklıkta görülüyor. Yaklaşık 700 bin epilepsi hastamız var. Sadece İstanbul’da 150 bin epilepsi hastası var. Epilepsi tanı almayanlarla birleşirse sanırım 1 milyona yaklaşabilir. Bir de tanı almak her zaman kolay değil epilepside. Her epilepsi yere düşüp bayılarak olmuyor, o yüzden güç tanılar var.


A9TV Televizyonu Adnan Oktar Harun Yahya Sohbetler Belgeseller A9 TV Yeni Frekansımız: Türksat 3A Uydusu FREKANS: 12524 Dikey Batı Sembol Oranı: 22500

PAYLAŞ
logo
logo
logo
logo
logo
İNDİRMELER