Yaşam ve Sağlık - 47. Bölüm, Prof. Dr. Ahmet Akgül, Kalp ve Damar Cerrahı

10470

Prof. Dr. Ahmet Akgül, Kalp ve Damar Cerrahı

PINAR AKKAŞ: A9 TV ekranlarından merhaba değerli izleyenlerimiz. Oktar Babuna ile hazırladığımız programımızın bu haftaki konuğu kalp damar cerrahisi konusunda ülkemizin en başarılı ve en genç profesörlerinden biri olan Dr. Ahmet Akgül bizlerle birlikte. Hoş geldiniz Hocam programımıza.

AHMET AKGÜL: Hoş bulduk.

PINAR AKKAŞ: İzleyenlerimize isterseniz sizin özgeçmişinizden biraz bahsedelim. Başarılarla ve ödüllerle dolu bir geçmişiniz var. Akademik hayatınızdan biraz bahsedersek, Ankara Üniversitesi mezunusunuz ve ihtisas da Ankara Üniversitesi değil mi?

AHMET AKGÜL: İhtisas Yüksek İhtisas Enstitüsü, Ankara’da o da evet.

PINAR AKKAŞ: İhtisas, Yüksek İhtisas. Daha sonra yine orada akademik hayatınıza devam ediyorsunuz. Ve Başhekim Yardımcılığı yapıyorsunuz.

AHMET AKGÜL: Yüksek ihtisasta asistanlık yaparken o dönemde belli bir süre Amerika’ya gittim. Houston’da şu an tabii rahmetli olan Dr. Debakey vardı.

OKTAR BABUNA: Dünyanın en büyük kalp cerrahı.

AHMET AKGÜL: Dünyada kalp damar cerrahileri aslında kuran kişilerden birisi. Onun asistanı olma şansına eriştim. Orada çok ciddi kalp yetmezlikleri cerrahisi ve kalp ameliyatları konusunda asistanlığım devam etti. Çok yayınlar da hazırladık. Ondan sonra işte tekrar yurda Ankara’ya döndüm. Başhekim yardımcılığı yaptık yüksek lisans hastanesinde. O sırada idarede kalp merkezinde, çünkü yüksek lisans çok prestijli ve başarılı kurum. Orada, o da tabii ilkleri yapan çok ciddi bir okul orası. Orada işte hasta bakmadan tutun, nasıl kalp ameliyatları yapılacağını, hastaların daha sonra nasıl takip edileceğini öğrendikten sonra Başhekim yardımcısı da genel bir hastanenin nasıl idare edilebileceğini, özellikle kalp ve damar ameliyatları ve hastalıkları ile ilgili bir hastanenin sevk ve idare edileceğini orada yine öğrenme şansım oldu.

PINAR AKKAŞ: Aynı zamanda tıp dergilerine editörlük yaptınız.

AHMET AKGÜL: O dönemlerde Türkiye’nin en prestijli dergilerinden Türkiye Klinikleri Dergileri’nde yaklaşık şu anda 80-90 civarında ayrı dergi çıkaran bir kurum burası da. Buranın genel editörlüğünü yaptım. O dönemde genel bir tıp dergimiz vardı. Tıp Bilimleri Dergisi, şu anda hala yayınına devam etmekte. Orada da Türkiye’nin ilk olarak bu derginin yurt dışı çok önemli database denilen indekslerine sokma şansım oldu.

PINAR AKKAŞ: Sonra da şu an İstanbul’da doçent oldunuz.

AHMET AKGÜL: Doçent olduktan sonra yüksek lisans hastanesinde Ankara’da Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi’nde kalp damar cerrahisini kurma görevi bana verildi. 2009 yılında Şubat ayında geldik. Bir çok kalp ve damar hastalıklarında ilklere imza attık ekip olarak, bir ekip yetiştirdik. Şu anda da buradayız, mutluyuz.

PINAR AKKAŞ: Bununla beraber tabii çok fazla ödülleriniz ve başarılarınız var. Bunlardan, bilimsel dergi ve kitap editörlükleri konusunda, değil mi?

AHMET AKGÜL: Evet.

PINAR AKKAŞ: Makaleler var, bilimsel toplantılarda sunulan, bununla birlikte kitaplarda basılan bilgiler.

AHMET AKGÜL: Bu arada Türkiye’nin 2010 yılında ve hala devam etmekte, çok ciddi bir açığını tespit ettik biz. Ben tıp dergileri editörü olarak Türkiye’deki doktorların akademik yükseltmelerde kullanılacak tıbbi makalenin nasıl yazıldığını, nasıl yayınlatılacağını, editörlerle nasıl diyalog kurulacağını bilmediklerini tespit etmiştik zaten. Ve bir turneye çıktık biz. Hafta sonları her şehre giderek o şehirlerde doktorları toplayarak, belli bir organizasyon çevresinde, bilimsel makale nasıl yazılır, nasıl uluslararası dergilere gönderilir, nasıl yazışılır onların sistematiğini söyledik. Bu dönemde aynı zamanda damarla ilgili ve kalple ilgili, damarların yaşlanmasıyla ilgili çalışmamız başladı. Bu nedenle İstanbul Üniversitesi’nde Gerontoloji ismi altında yani sağlıklı yaşlılık, sağlıklı yaşlanma bölümünü kurduk. Halen hem orada çalışmaktayım, hem İstanbul Üniversitesi Gerontoloji Bölümü’nde bölüm başkanlığı yapmaktayım. Hem de Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi’nde de klinik şefi olarak görevimi sürdürmekteyim.


A9TV Televizyonu Adnan Oktar Harun Yahya Sohbetler Belgeseller A9 TV Yeni Frekansımız: Türksat 3A Uydusu FREKANS: 12524 Dikey Batı Sembol Oranı: 22500

PAYLAŞ
logo
logo
logo
logo
logo
İNDİRMELER