Yaşam ve Sağlık - 42. Bölüm - Doç. Dr. Şerife Şimşek, Genel Cerrah

55412

Doç. Dr. Şerife Şimşek, Genel Cerrah

PINAR AKKAŞ: Merhaba değerli izleyenlerimiz. A9 TV ekranlarından Yaşam ve Sağlık programımıza hoş geldiniz. Bu hafta programımızı moleküler biyolog arkadaşım Dolunay ile hazırladık. Stüdyo konuğumuz ise çok değerli bir Hocamız bizlerle birlikte. Doç. Dr. Şerife Şimşek. Genel Cerrah olan doktorumuzla bu hafta meme cerrahisi ve tiroit hastalıkları hakkında sohbetimiz olacak. Hoş geldiniz programımıza.

ŞERİFE ŞİMŞEK: Teşekkür ederim hoş bulduk.

PINAR AKKAŞ: İsterseniz izleyenlerimize kısaca sizden bahsedelim. Ankara Üniversitesi, tıp lisans eğitiminiz, ihtisas eğitiminiz. Sonra yurt dışından çok fazla eğitimleriniz var ve çalışmalarınız var. Ayrıca makaleleriniz var, kitap çalışmalarınız var.

ŞERİFE ŞİMŞEK: Ben ihtisasımı tamamladıktan sonra üç yıl İtalya’da Avrupa Kanser Enstitüsü’nde çalıştım. Ve meme kanseri cerrahisi üst eğitimi aldım. Meme hastalıkları uzmanı oldum. Esas ilgi alanım da meme kanseri yönünde. Onun dışında daha sonra İstanbul’da çalışmaya başladım. Pek çok makale ve araştırma yapmaya çalıştık hala çalışıyoruz. Asıl ilgi alanım meme kanseri.

DOLUNAY HANIM: Ben öncelikle şunu sormak istiyorum; dünyada en sık rastlanan, kadınların en sık rastladığı kanser türü meme kanseri. Ve hatta her kanseri olan dört kadından biri meme kanseri olarak geçiyor. Bunun nedeni nedir? Neden böyle bir şey oluyor?

ŞERİFE ŞİMŞEK: Meme kanseri gerçekten de kadınlarda en sık rastlanan kanser. Türkiye’de de bu değişmiyor. Maalesef de en çok ölüme yol açan hastalıkların başında geliyor. İnanların hayatı boyunca her on kadından ya da sekiz kadından birinin meme kanseriyle karşılaşabileceğini söylüyorlar. Bu rakam sizin söylediğiniz gibi Türkiye’de dörde bir oranında aslında. Her dört kadından biri meme kanserine yakalanıyor maalesef. Meme kanserinin gerçek sebebini bilmiyoruz aslında. Bu nedenle de kesin çözümünü bulabilmiş değiliz. Ancak pek çok hazırlayıcı faktör var. Bir takım kişinin doğuştan getirdiği nedenler, bir takım değiştirilebilir hayatıyla ilgili sebepler var, bunları sayabiliriz aslında. En önemlisi kadın olmak meme kanserinde risk faktörü. 40 yaşın üzerinde olmak çok önemli bir diğer risk faktörü. Çünkü meme kanserleri genelde 40 yaşından sonra daha fazla oluyor. Ancak günümüzde çok daha aşağı, çok daha düşük yaşlarda meme kanserine rastlıyoruz. Çünkü artık çok daha yapay besleniyoruz, çok daha az egzersiz yapıyoruz. Pek çok hormonel faktörlerle karşı karşıyayız. Bu nedenle de meme kanseri erken yaşlarda görülebiliyor. Bunun dışında çocuk doğurmak pek tabii ki veya doğurmamak önemli risk faktörlerinden biri. Çocuk doğurmak bizi koruyor aslında. Östrojenden uzak kaldığımız dönemler için. Bir diğer önemli faktör çocuğu emzirmek çok önemli. Emzirmemiş olmak meme kanseri riskini artıran faktörlerden biri. Bunun dışında beslenmeyle ilgili olarak da mutlaka düzenli yeşil sebze-meyve ile beslenen insanlar, daha doğal belki beslenmeye çalışan insanlar ve egzersizi de hayatının bir parçası haline getirmiş insanların kansere çok daha az yakalandıkları. Ama sadece meme kanserinde değil her tür kanserde daha az yakalandığını biliyoruz.

PINAR AKKAŞ: Aslında toplum olarak kanseri çok iyi biliyoruz. Kanser tabii genel anlamda hücrelerdeki DNA’nın yapısının bozulmasıyla aşırı çoğalma, kontrolsüz çoğalma anlamına geliyor değil mi? O yüzden de böyle bir durumda da bulunduğu organa göre kanser oluşumu başlamış oluyor. Her sekiz kadından bir tanesi hayatı boyunca bu riske maruz kalabiliyor değil mi?

ŞERİFE ŞİMŞEK: Evet. Yani hayatı boyunca her sekiz kadından birisi meme kanseriyle herhangi bir hayat döneminde karşılaşabilecek diye düşünüyoruz biz ve risk 40 yaşından itibaren artıyor. Bu nedenle mesela ABD’de 2014 yılı itibarıyla bu yıl içerisinde yaklaşık olarak 250 bin civarında insanın meme kanseri teşhisi alacağı biliniyor. Ve bunlar arasında belki 60-70 bin kadın arasında kadın meme kanserinden maalesef hayatını kaybetmesi söz konusu. Bu kadar önemli aslında kadın sağlığı için.


A9TV Televizyonu Adnan Oktar Harun Yahya Sohbetler Belgeseller A9 TV Yeni Frekansımız: Türksat 3A Uydusu FREKANS: 12524 Dikey Batı Sembol Oranı: 22500

PAYLAŞ
logo
logo
logo
logo
logo
İNDİRMELER