Yaşam ve Sağlık - 28. Bölüm - Prof. Dr. Osman Yeşildağ, İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı

8923

Prof. Dr. Osman Yeşildağ, İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı

 

PINAR AKKAŞ: A9 TV ekranlarından Yaşam ve Sağlık programımıza hoş geldiniz. Bugün stüdyomuzda Marmara Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Yeşildağ Hocamız bizlerle birlikte. Kendisiyle kalp hastalıkları ve tedavileri üzerinde sohbetimiz olacak. Hocam programımıza hoş geldiniz.

OSMAN YEŞİLDAĞ: Hoş bulduk, bütün izleyenlere selam ve sevgilerimi iletiyorum.

EREL AKSOY: Teşekkür ederiz. Hocamız çok değerli bir Hocamız. Kendisi çeşitli üniversitelerde görev yaptıktan sonra şu anda Marmara üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalınsa öğretim üyesi olarak çalışmalarına devam etmekte. Daha önce 19 Mayıs Tıp Fakültesi’nde görevliydi. 2007 yılından beri Marmara Üniversitesi’nde görev yapmakta.

Hocam dilerseniz kardiyoloji üzerine konuşmaya başlayalım. Kalbimiz çok önemli bir organ. Kalp olmadan vücudun canlılığının devam etmesi mümkün değil.

OSMAN YEŞİLDAĞ: Pompa gibi düşünmek lazım. Ben hastalarıma diyorum ki; bir arabanın motoru gibi düşünün, kaporta sağlam olsa bile motor bozuksa o arabadan hayır gelmez. Aynı onun gibi, pehlivan gibi, delikanlı gibi diyoruz ama kalbi bozuksa onun fazla bir yaşam beklentisi olmuyor.

EREL AKSOY: Anlık olarak düşündüğümüz zaman 3-5 saniyelik insan hayatının bitmesi demek.

OSMAN YEŞİLDAĞ: Ani ölüm demek. Halk arasında; akşam yattı sabah kalkamadı, dün akşam beraberdik derler, şaşırırlar.

EREL AKSOY: Dilerseniz kalp hastalıklarının çeşitli belirtilerinden bahsedebiliriz, onlarla başlayalım. İlk aklıma gelen ve en önemlisi herhalde göğüs ağrısı. Benim ilk başta önem vermek istediğim konu bu. Ne demek istersiniz?

OSMAN YEŞİLDAĞ: En önemli belirti göğüs ağrısı. Önce şunu vurgulamak istiyorum; ölümleri en önemli sebebi kalp hastalıklarıyla olan ölümler. Fakat kalp hastalığı deyince özellikle koroner arter hastalığı öne çıkıyor. Diğer kapak hastalıkları, doğumsal kalp hastalıkları, hipertansiyona bağlı ortaya çıkan kalp yetmezliği onlar da var. Fakat bizim esas üstünde durmak istediğimiz konu koroner arter hastalığı. Koroner deyince kalbi besleyen damar hastalığı anlamına geliyor. Bu damarlarda oluşacak tıkanma belli bir seviyenin üstüne çıkınca ağrıyla kendini gösteriyor. Bu kritik seviye aşağı yukarı yüzde 70 düzeyinde. Yüzde 70 düzeyine daralana kadar hiçbir belirti vermiyor. Bunu su borusunun içindeki kireç toplanmasına benzetebilirsiniz. Belli bir noktadan sonra hasta yürüyünce eforla, yokuş, merdiven çıkarken ağrı hissettiğini, belli bir mesafe gidip dinlenince geçtiğini ifade ediyor. Bu çok önemli bir belirti. Ama bu ağrını karakteri, yayıldığı yer ve özellikleri büyük önem taşıyor. O açıdan hastanın ifadesi hatta mimikleri bile önemli, teşhis koymak açısından.


A9TV Televizyonu Adnan Oktar Harun Yahya Sohbetler Belgeseller A9 TV Yeni Frekansımız: Türksat 3A Uydusu FREKANS: 12524 Dikey Batı Sembol Oranı: 22500

PAYLAŞ
logo
logo
logo
logo
logo
İNDİRMELER