Yaşam ve Sağlık - 22. Bölüm - Dr. Ahmet Gödeoğlu, Göz Hastalıkları Uzmanı

8075

Dr. Ahmet Gödeoğlu, Göz Hastalıkları Uzmanı

PINAR AKKAŞ: Değerli izleyenlerimiz, A9 TV ekranlarından Yaşam ve Sağlık programımıza hoş geldiniz. Bu hafta programımızı Dr. Cihat Gündoğdu ile birlikte hazırladık. Stüdyo konuğumuz Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Gödeoğlu bizlerle birlikte. Hoş geldiniz programımıza.

AHMET GÖDEOĞLU: Hoş bulduk. Teşekkür ederim.

PINAR AKKAŞ: Öncelikle göz kusurları, gözün yapısı bunlardan başlayabiliriz. Kısaca bize göz kusurlarını anlatabilir misiniz?

AHMET GÖDEOĞLU: İnsanın en değerli organlarından bir tanesi gözümüz. Zaten bir insanı tarif ederken ‘iki gözüm’ deriz mesela, ‘gözümün bebeği’ deriz. Yani göz hayatımıza girmiş sözcüklerle de çok değerli bir organımız. Gözümüz olmadan kendimiz hayatta hiçbir şeyi göremeyiz. Dolayısıyla eşyalarla, insanlarla bağlantımız kısıtlanır. Dolayısıyla göz kusurları da hayatımızı zorlaştıran rahatsızlıklar ama tedavisi mümkün olan, tedavi edilebilen rahatsızlıklar. Genelde hepimizin bildiği üç çeşit kırma kusuru tarif edilir. Miyop birincisi. İlkokulda herkese uzağı görememek diye öğretilir. İkincisi hipermetrop yine yakını görememek diye öğretirler bize. Bir de astigmat o da yine uzağı görememenin bir çeşidi. Bu kusurlar sıklık olarak değişik toplumlarda değişik yüzdelerde seyretmektedir. Ülkemizde yüzde 5 ile 10 oranında bu kırma kusurlarının sıklığı söz konusudur. Miyop ne demek önce onu tarif edeyim. Miyop demek; uzağı görememek dedik. Fiziksel olarak da gözümüzün merceğinin kırıcılığının fazla olması demek. Göz aslında bir mercekler sistemidir. Yaklaşık fiziki olarak 64 diyoptrilik merceğimiz var bizim bir gözümüzde. Bunun en büyük kısmını gözümüzün en öndeki tabakası olan kornea oluşturur, yaklaşık 40 civarında. Ondan sonra da gözümüzün içindeki lens 22 diyoptri kırıcılık değeri olarak oluşturur. Bunların toplamı bizim gözümüzdeki mercek sistemini oluşturur. Bu mercek sistemi eğer fazla kırıcılığı varsa yani diyoptrisi fazlaysa biz buna miyop diyoruz. Ne olur miyopta; dış dünyadan gelen görüntüler gözümüzün arkasındaki görme merkezinin tam ortasına değil de önünde görüntü oluşur. Dolayısıyla biz bunu bulanık görme şeklinde algılarız, miyop buna diyoruz. Tabii biraz şimdi bilimsel bir açıklama oldu ama yani uzağı görememek miyop. Hipermetrop da bunun tam tersi yakını iyi görememek. Bunda da dış dünyadan gelen görüntüler merceğimizin görme merkezinin arkasında oluşuyor. Bunu da yine biz net görememe şeklinde algılıyoruz. Astigmatta da aynı şekilde görüntü görme merkezinin değişik yerlerinde yine görüntüleri net olarak algılayamıyoruz. Dolayısıyla bu görme kusurlarından dolayı dış dünyadan gelen görüntüleri net olarak görmemiz mümkün olmuyor.


A9TV Televizyonu Adnan Oktar Harun Yahya Sohbetler Belgeseller A9 TV Yeni Frekansımız: Türksat 3A Uydusu FREKANS: 12524 Dikey Batı Sembol Oranı: 22500

PAYLAŞ
logo
logo
logo
logo
logo
İNDİRMELER