“Birlik olmadan güç olmaz”
“Birlik kuvvettir.”
“Birlikten kuvvet doğar.”
İrlanda, Amerika ve Türkiye’de kullanılan bu sözlerin benzerine her ülkede rastlamak mümkün.
İnsanlar farklı kıtalarda da yaşasalar, farklı kültürlere sahip de olsalar birlik olunduğunda, yardımlaşıldığında işlerin kolaylaştığını herkes bilir. Günümüzde bu gerçek, Amerika’da bütün yönleriyle somut olarak yaşanıyor. Sadece Birleşik Devletler değil, Küba, Puerto Rico, St Martin ve bir çok ada ülkesi kasırgalar ve sellerle mücadele ediyor. Ölümcül kasırgalarla sarsılan Birleşik Devletler’de de fedakarlık görüntülerine her zamankinden daha fazla rastlanıyor. 100’lerce milyon dolarlık zarar veren kasırgalar tarafından vurulan Amerikan halkı kısıtlı imkanlarına, hatta kendisi ihtiyaç içinde olmasına rağmen birbirine kilitlenerek, birlik olarak bu zorlukları aşmaya çalışıyor. Dualarımız bu felaketle karşı karşıya kalan tüm halklarla birlikte. Başkan Trump da Harvey kasırgasından sonra Amerikan halkının bu güzel ruhuna dikkat çekmiş ve herkesi hem Amerika’daki kasırga mağdurları hem de tüm dünya için dua etmeye davet etmişti:
“Amerikalılar her zaman kendi vatandaşlarının yardımına yetişir, arkadaşlar birbirine yardım eder, komşular birbirine yardım eder, yabancılar birbirine yardım eder…
Ulusumuzun başlangıcından beri çok zor durumlarda Amerikalılar Allah’ın yardımını ve Allah’ın bağışlamasını istemek için bir araya gelmişlerdir. Tüm Amerikayı ailesini, arkadaşlarını kaybedenler ve acı çekenler için dua etmeye davet ediyorum.” (https://www.realclearpolitics.com/video/2017/09/01/president_trump_proclaims_national_prayer_sunday_for_hurricane_harvey_victims.html)
26 milyon kişiyi etkileyeceği düşünülen Irma kasırgası saatte 200 kilometreyi aşan bir rüzgarla birlikte Karayip adalarını, Florida eyaletini, Miami plajlarını etkisi altına aldı. En güçlü kabul edilen beşinci kategoriye dahil edilen Irma Kasırgası, Karayipler'deki Barbuda adasının yüzde 95'ini yıktı.
Olağanüstü hal ilan edilen Florida'nın Valisi Rick Scott, tahliye emri verilen yaklaşık 6.5 milyon kişiye "evlerinizi hemen terk edin" uyarısı yapmıştı ki bu sayı, eyalet nüfusunun yaklaşık yüzde 30'una denk geliyor.
Kızılhaç'a göre Irma Kasırgası 1.2 milyon ile 26 milyon arasında kişiyi etkiledi, ki bu ilk veriler. Kasırga tarafından kuvvetli şekilde vurulan Florida’daki durum öylesine ciddi ki, Vali Rick Scott, “Bilinenin dışında bir kasırga, Eyaletimiz böyle bir şeyi hiç görmedi” diyerek yaşananları özetledi. (http://abcnews.go.com/US/hurricane-irma-forecast-strike-florida-keys-category/story?id=49697542)
Florida’da da 1 milyon eve elektrik verilemedi. 7 milyondan fazla insan bölgeden tahliye edildi. 10 milyonlarca insan sığınaklara yerleştirildi ki bu sayılar kısa bir süre içinde daha da yükseldi. (http://www.telegraph.co.uk/news/2017/09/10/hurricane-irma-florida-keys-latest-news/)
Irma’nın Karayiplerdeki tahribatının büyüklüğünü ise öncesi ve sonrası karşılaştırmaları yapılan yıkım fotoğraflarında görmek mümkün. Rüzgarın şiddetinin yavaşlayıp durmasını beklemek ve güvenli yerlere sığınmak dışında yapılacak bir şey olmadığını Florida Valisi Scott “Kasırga burada, tek çareniz kasırganın yolundan çekilmek” sözleriyle özetledi.
(http://www.telegraph.co.uk/news/2017/09/10/hurricane-irma-florida-keys-latest-news/)
Üstelik Irma bu dönemde beklenen kasırgaların sonuncusu da değil. Atlas Okyanusu’nda yaşanan en şiddetli kasırga olarak nitelendirilen Irma henüz bitmeden, Jose ve Katie adı verilen iki yeni kasırganın daha Amerika’ya doğru ilerlediği açıklandı.
CNN’in kasırgalar hakkında yayınladığı bazı istatistikler ise oldukça dikkat çekici:
Kasırgalar devam ederken Amerika’da tüm dünyanın içini ısıtan görüntülere de daha çok rastlanmaya başlandı. İnsanlar hiç tanımadıkları kişilere evlerini açmak için birbirlerini teşvik ediyorlar, sele kapılanları kurtarmak için kimi zaman kendi hayatlarını tehlikeye atarak insan zincirleri oluşturuluyor.
Atlantik Okyanusunda gerçekleşen kasırgalardan sonra Kuzey Carolina, Georgia ve Colorado'da yaşayanlar, tahliye olan mağdur insanlara evlerini açtılar.
Kuzey Carolina'da yaşayan Lawren Durham, "Ben de Katrina kasırgasında hayatta kalanlardan biriyim. Kıyı kesiminden uzakta bir evim var, burada birkaç kişi daha var ve evlerimizde barınacak yerlerimiz var, aileleri ve insanları evimize almak istiyoruz, lütfen bizimle iletişime geçin" diye çağrı yaptı. http://edition.cnn.com/2017/09/07/us/hurricane-evacuees-housing-gesture-trnd-cnntv/index.html
Zorluklar bir ulusu birbirine kenetliyor, belki de yıllardır unutulmuş olan kardeşlik, yardımlaşma, güven gibi duyguların tekrar hatırlanmasını ve yoğun olarak yaşanmasını sağlıyor. "Hiçbirini tanımıyorum ama yardıma ihtiyaçları vardı, geldim" diyerek birbirinin yardımına koşan Amerikan halkı Hz. İsa’nın kendilerine öğrettiği kardeşlik ve sevgi ruhunun güzel bir örneğini sergiliyor. Houston’da ise sokaklarda uzun kuyruklar görmek mümkün, bunu ilk anda yemek ya da su kuyruğu zannedenler yanılıyor. Bunlar, Harvey kasırgasında zarar gören insanlara yardım etmek için gönüllü olan insanların sokaklarda oluşturduğu kuyruklar. http://www.telegraph.co.uk/news/2017/08/31/army-volunteers-line-streets-help-hurricane-harvey-victims/
Temennimiz felaket dönemlerinde ortaya çıkan yardımlaşma ve fedakarlık duygusunun her güne hakim olması. İnsanlara bencilliği öğreten ideolojilerin etkisinin tamamen ortadan kalkması. Unutmayalım ki herkes birbirine yardım ederse, herkes bir başkasını düşünürse ihtiyaç sahibi insan bir süre sonra kalmaz. Allah kasırgalardan etkilenen Güney Amerika’yı, ABD halkını ve tüm dünyayı korusun.
Adnan Oktar'ın Al Bilad (Kanada) & Jefferson Corner'da (Amerika) yayınlanan makalesi:
http://www.jeffersoncorner.com/1546-2/