Yanardağlardan fışkıran magma yerkürenin derinliklerinden çıktığında çok sıcak kıvamlı bir akışkan halindedir. Yeryüzüne ulaştığında soğuyarak katılaşmaya başlar. Katılaşma sonunda magmanın yapısı başkalaşım geçirerek değişir ve kayaç olarak adlandırılan taşlaşmalar ortaya çıkar. Kayaçlar zamanla rüzgar, yağış, donma ve çözünmenin aşındırma etkisi ile parçalanarak toprak haline dönüşür. Bu topraklar mineral bakımından oldukça zengindir. Bunun en önemli sebebi kayaçlar içinde bulunan ve endüstriyel birer hammadde olan feldspatlar ve mikalardır.
Volkanik püskürmelerin yakınlarında oluşan topraklarda selenyum fazla miktarda bulunur. Besin döngüsü içerisinde topraktan bitkilere, bitkiler aracılığıyla da insan ve hayvanlara geçen selenyum çok önemli bir elementtir. Selenyum eksikliği olan organizmalarda pek çok olumsuz etki görülür: ``Büyük ve küçükbaş hayvanlarda kas ağarması hastalığı, karaciğer sirozu, sinir sistemi fonksiyonlarının değişimi, gözün görmemesi (körlük) gibi hastalıklar ortaya çıkar, hayvanların kemiklerinde, tüylerinde değişiklikler meydana gelir, kuşlarda yumurtlama azalması olur.`` (Halilova H. Sözüdoğruok S. Selenyum Elementinin Biyojeokimyası, Tarım Ve Köy Dergisi Sayı:134 Temmuz-Ağustos 2000)
Allah'ın volkanik faaliyetlerinin ölçülü gerçekleşmesine izin vermesi, gezegenimizi yaşanır hale getirmektedir. Çünkü yeterli derecede volkanik faaliyetin getirdiği faydanın yanında, kararını aşan ölçülerde meydana gelecek volkanik faaliyetler gezegenimizde yaşamı yok etmekle eşit anlama gelmektedir.