Kozalaklı Ağaçlardaki Üstün Yapılar
ucgen

Kozalaklı Ağaçlardaki Üstün Yapılar

32879

Kozalaklı ağaçların şekilleri incelendiği zaman, insanoğlunun mühendislik hesaplarıyla kar yüküne karşı aldığı önlemin, ağaçlarda zaten alınmış olduğunu görürüz. Ağacın koni şeklinin oluşturduğu eğim, üzerine düşen karın kolaylıkla yere dökülmesini sağlar. Böylece ağacın üzerinde aşırı miktarda kar toplanmaz; ağaç dallarının kırılması önlenmiş olur.

Bu tasarımın bir başka harika yönü daha vardır. Söz konusu şekil, yağan karın tümünün aşağı düşmesine izin vermez. Ağacın dalları için tehlikeye neden olmayacak miktarda karın dalların üzerinde kalmasına izin verir. Bu da başka bir amaca hizmet eder. Ağacın üzerinde az miktarda tutulan kar, ağacı soğuktan koruyan bir örtü görevi görür ve yapraklardan nemin dışarı çıkmasını azaltarak su kaybını önler.

Her türlü ortamın kendine özgü bitkileri vardır. Bu bitkiler sahip oldukları özellikler sayesinde aşırı soğuktan veya aşırı sıcaktan korunur, nemliden kuruya kadar her ortamda yaşayabilirler. Ortamın özelliklerine göre yaratılmış bu bitkilerin kullandıkları yöntemlerin birinin kullandığı yöntem diğerine benzememektedir. Örneğin kaktüs kendini dikenlerle savunurken, taş bitkisi kamuflaj tekniğini kullanır. Kozalaklılar yaprak dökmezken, diğer ağaçlar kışın yapraklarını dökerler. Bu örnekleri artırmak mümkündür. (bilgilerdunyasi.net)

Ancak şunu unutmamak gerekir ki, yeryüzünde birbirinden farklı 500 binden fazla bitki vardır. Bunların her biri kendine has özelliklere, hayranlık uyandıran yapılara ve hayatta kalma yöntemlerine sahiptirler. Bitkilerdeki bu çeşitlilik ve farklı yapılar, Yüce Allah`ın sonsuz ilim ve sanatını sergileyen delillerden yalnızca bir bölümüdür.

PAYLAŞ
logo
logo
logo
logo
logo
İNDİRMELER