Müslümanların sayısının iki milyon civarında olduğu 47 milyon nüfuslu Ukrayna’da bu nüfusun önemli bir bölümü Kırım yarımadasında, Rusya sınırına yakın Doğu Donbas bölgesinde (Kazan Tatarları) yaşıyor. Bunun yanında başta Kiev olmak üzere Ukrayna’nın çeşitli kentlerindeki Müslümanlar ülkedeki nüfusun % 7’sini oluşturuyor.
Ukrayna dünyanın okuma-yazma bilmeyen oranının sıfır olduğu sayılı ülkelerden bir tanesi. Ukrayna’daki kültür anlayışı, İslamiyet’e karşı düşmanlık içeren bir yapıya sahip değil. Ancak İslamiyet yeterince bilinmiyor. Bu cehalete sebep ise ülkenin, uzun yıllar boyunca Sovyetler Birliği’nin komünist rejimine boyun eğmiş olması ve İslam karşıtı grupların, İslamiyet’i karalamak için özel çaba sarf etmeleri.
Uzun yıllar önce İslamiyet’le tanışan Ukrayna halkı, komünist rejimin baskıları sonucunda, İslamiyet’ten uzaklaşmak, fikirlerini saklamak zorunda kaldı. Müslümanlar, çevre ülkelere göçe zorlandılar. Karşıt fikirlerdeki insanlar, Müslümanların evlerini yakıp yıktılar, camileri gazinolara, meyhanelere çevirdiler. Müslümanlar, Kuran-ı Kerim’i evlerinde bulundurmaya korkar oldular. Komünistlerin kendilerini yakalamamaları için, evlerindeki Kuran’ları saklamaya başladılar.
Ancak Ukrayna bağımsızlığını kazandıktan sonra, ülkedeki Müslüman karşıtı girişimler de başarısız kaldı. Günümüzde Ukrayna’daki Müslümanlar, ibadetlerini özgürce yerine getirebiliyorlar. Ülkede İslamiyet davetçileri, gerek Türk, gerek Arap olsunlar, hükümet tarafından engellenmiyorlar. 1994 yılından bu yana, ülkenin dört bir yanında açılmış İslami cemiyetler, İslam`a ve Müslümanlara hizmet edip, davetlerini sürdürüyorlar. Ülkede, İslami üniversitelerin kurulması ve Kuran ilimlerinin öğrenilmesi destekleniyor.
Geçtiğimiz günlerde de Ukrayna Müftüsü Ahmed Tamim’in katıldığı törende Müslümanlar duâlar eşliğinde Kiev’deki yapılacak ilk caminin temel atma töreni gerçekleştirildi. Şeyh Ahmed Tamim minarenin temel atma törenini tarihi bir gün olarak nitelendirdi. Tamim; “Bugün bizim için çok önemli bir gün. Çünkü, Kiev’deki ilk caminin minaresinin temelini attık. Bu tarih sadece bizim için değil, bütün dünya Müslümanları için mühimdir” dedi. Cami külliyesinin inşaatının devam ettiğini belirten Tamim, minarenin temel atılmasının Türkiye’de kutlanmaya başlayan ve dünya genelinde etkinlikler yapılan Kutlu Doğum Haftası’na tevafuk etmesinin ayrıca anlamlı olduğunu belitti. Ukrayna Müftüsü; “Ukrayna’nın başşehri Kiev’deki ilk cami ve minarenin ülkeler ve milletler arasında bir dostluk köprüsü, diyalog, insanlar arasında bir iletişim ve birlik mekanı olsun” şeklinde konuştu.