Kanadalı bilim adamlarının yaptığı araştırma, yengeçlerin yaşının midelerinin incelenmesi yoluyla belirlenebileceğini gösterdi.
Balık türleri gibi deniz canlılarının, kulak kemiklerinin üstündeki çizgi sayısından yaşının belirlenebilmesine karşılık, kabuklu hayvanların kaç yaşında olduğu şimdiye kadar sadece vücut ölçülerine bakılarak tahmin edilmeye çalışılıyordu.
Ağaçların yaşlarının belirlenmesi için üzerindeki halkaların sayılması gibi, suda yaşayan canlı türlerinin yaşları da genellikle vücutlarının sert parçaları üzerinde biriken, her yıl yenisi eklenen büyüme çizgilerinin sayısıyla ölçülüyor. Ancak kabuklu hayvanların deri değiştirdikten sonra vücutlarının sert parçalarını denize bırakmaları nedeniyle yöntemin bu tip canlılarda geçerli olmadığına inanılıyordu.
"New Scientist" bilim dergisinde yayımlanan haberde, Kanada'daki New Brunswick Üniversitesi'nden Raouf Kilada'nın yengeçlerin vücutlarındaki sert bir parçayı keşfetmesi üzerine bu durumun değiştiği belirtildi.
Habere göre, yengeçlerin, midelerinde yer alan ve yiyecekleri öğütmede kullandıkları sert bir parça denize bırakılmıyor. Bu keşif sayesinde, yengeçlerin yaşlarının daha hassas bir şekilde belirlenebileceği düşünülüyor.
www.ntvmsnbc.com
"New Scientist" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, ortalama 464 derece sıcaklığa sahip Venüs'ün atmosferinde bir soğuk hava tabakası bulundu.
Kızgın gezegenin atmosferinde bir soğuk hava tabakasını sakladığını ortaya çıkaran bilim adamları, gezegenin yüzeyinden 125 kilometre yukarıda hava sıcaklığının -175 santigrat dereceye ulaştığını, tabakada karbondioksitten oluşan kuru buz parçaları bulunabileceğine işaret etti.
ESA'nın Venüs Express projesinde çalışan bilim adamı Hakan Svedhem, Venüs'teki soğuk tabaka ile ilk kez karşılaştıklarını, Dünya'da ya da Mars'ta buna benzer bir durumun olmadığını söyledi.
Güneş Sistemi'nin ikinci gezegeni Venüs'ün sera gazı etkisi nedeniyle Güneş'e daha uzak olmasına karşın ilk gezegen Merkür'den daha sıcak olduğunu ifade eden Svedham, Venüs gezegeninin atmosfer bileşiminin yüzde 96,5 oranında karbondioksit içerdiğini sözlerine ekledi.
Yaklaşık 464 santigrat derece ile Güneş Sistemi'ndeki en sıcak gezegen olan Venüs, Güneş etrafında diğer gezegenlere göre ters yöne dönüyor. Bir Venüs günü 243 Dünya günü, bir Venüs yılı ise 224 Dünya günü sürüyor. Venüs, yılın günden kısa sürdüğü tek gezegen.
www.cumhuriyet.com.tr