Bitkiden lastik yapıldığını biliyor muydunuz? Lastik ağacı: Guayule
ucgen

Bitkiden lastik yapıldığını biliyor muydunuz? Lastik ağacı: Guayule

1339

Dünya üzerinde tanınan bitkilerin yaklaşık 2000 türü lastik maddesi içermektedir. Fakat bunlardan yanlızca bazıları lastik üretimine kaynak olarak kullanılmaktadır. Bunlardan biri olan guayule (Parthenium argentatum) Kuzey Amerika’nın yarı kurak bölgelerinde bulunur ve lastik elde edilmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Özelikle tekerlek lastiği yapımında kullanılan guayule; çalı görünümünde genellikle 60 cm yükseklikte, uzun yaşamlı ve dayanıklı bir bitkidir. Yıllık yağmur miktarı çok düşük olan çöllerde 30-40 yıl yaşar.

Bu bitkilerin 6 metreye kadar inebilen kökleri ve bunların üzerinde de yoğun lifsel görünümde yan kökleri vardır. Bu kökle de 3 metre kadar yana doğru yayılabilirler. Bu kök ağı guayulenin çok geniş hacimdeki çöl toprağından nem toplamasını sağlar ve böylece dönemsel kuraklıklarda yaşamlarını sürdürebilme olanağı elde ederler. Böyle kurak koşullar söz konusu olduğunda bitki bir diğer koruyucu mekanizmasını aktif hale geçirir ki, bu da uyku halidir. Meksika’nın bazı kısımlarında guayule, yıllarca yağmur almadığı durumlarda bile yaşamını bu yol ile sürdürmektedir. Guayulede lastik ince zarlı hücrelerde bulunur. Lastiğin üçte ikisi gövde ve dallardadır, geri kalanı köklerde bulunur.

Doğal guayule ortalama olarak kuru ağırlığının %10’u kadar lastik içerir. Eğer bitki bir baskı altında ise, büyüme yavaşlar ve fotosentez ürünleri lastik üretimine dönüştürülür. Böylece soğuk havada veya çok düşük nem koşullarında büyüme yavaşlayınca, lastik içeriği artmaya başlar. Ayrıca lastiğin bitki tarafından kullanılıp metabolize edilmediği ve en az on yıl bünyesinde sakladığı gözlemlenmiştir.

Kuşkusuz guayule bitkisini kusursuz özelliklerle, gökleri, yeri ve ikisi arasında bulunanları örneksiz yaratan Yüce Rabbimiz yaratmıştır ve O’nun sayısız yaratılış delillerinden yalnızca biridir.

 

Allah, herşeyin Yaratıcısı'dır. O, herşey üzerinde vekildir. (Zümer Suresi, 62)
 


PAYLAŞ
logo
logo
logo
logo
logo
İNDİRMELER