Göz alıcı renkleri ve estetik görünümleriyle Allah’ın eşsiz sanatının delillerinden birisi olan bu kuşlar, çamurun bol olduğu göllerde koloniler halinde yaşar. Göldeki su derinliği sadece beslenmeleri için değil, aynı zamanda yuva yapmaları için de önemlidir.
Bu kuşların tüylerinin rengi, flamingonun türüne göre değişiklik gösterir. Açık pembeden kırmızıya kadar değişen tonlarda renklere sahiptirler. Yedikleri alfa-carotene (karoten) ve beta-carotene içeren besinler, tüylerin rengini belirler.
Diatomları, tohumları, mavi-yeşil algleri ve kabuklu canlıları sudan süzerek yerler. Flamingonun gagasında, minik eklembacaklıların kabuklarını süzmek için kullandığı, kalbura benzer özel bir bölüm vardır.
Flamingolar koloni içinde çiftler halinde yaşarlar. Her çift her yıl üremez. Üremeleri için belirli bir dönem yoktur. Ama yağmur zamanları, çiftleşmeleri için uygundur. Çünkü yuvanın yapımı, yağmur yağdığı dönemlerde kolay olabilmektedir. Ayrıca bu dönemde besin bulmaları da kolaylaşmaktadır. Flamingoların yuvaları birer volkan şeklindedir. Yuvanın yapımında çok ince detaylar vardır.
Ebeveynler bu yuvayı yaparken çamuru, küçük taş parçalarını ve dökülmüş olan tüylerini kullanırlar.
Burada dikkat çeken en önemli nokta, kuşun kullandığı bu karışımın çok çabuk kuruyabilmesidir. Yuva, 30 cm yüksekliğindedir. Yuvanın yüksek olması, suların yükselmesi halinde yumurtayı sudan korur. Flamingolar iyi birer yüzücüdür. Perde biçimindeki ayakları yüzmelerini kolaylaştırır. Ayakların yassı ve geniş bir yapıda olması sayesinde flamingolar yumuşak çamur üzerinde bile batmadan kolaylıkla yürürler. Parmaklarının arasında bulunan ağlar ise, flamingonun suyu itebilmesi için geniş bir yüzey alanı sağlar.
Flamingolardaki tüm detaylar; bu kuşların yaşadıkları ortama en uygun şekilde yaratıldıklarını gösterir. Tüm evrenin olduğu gibi flamingolardaki kusursuz tasarımın Yaratıcısı, göklerin, yerin ve bu ikisi arasındaki her şeyin Rabbi olan üstün güç sahibi Allah’tır. http://www.kuslar.net/index.php