Ne demiştiNe oldu


Hatay TV, 7 Eylül 2008

Adnan Oktar: Kafkas Birliği zaten Türk İslam Birliği'nin, birinci blok aşaması ve Azerbaycan zaten Türk İslam Birliği'nde ilk öncü olmak isteyen bir ülke. Ben Azeri aydınlarıyla konuşuyorum, burada görüşüyorum, hepsi can-ı gönülden istiyorlar. Ve bir an önce olsun istiyorlar. İlk istediğimiz şey inşaAllah şu pasaport olayı ve vize olayının bir kalkması inşaAllah. Hazar denizinin kenarına güzel masalar kuracağız, orada ızgara yapacağız yiyeceğiz hep birlikte inşaAllah.

Yeni Şafak Gazetesi, 11 Eylül 2008



Cumhurbaşkanı Gül'ün Erivan ziyareti sırasında görüşülen bir diğer konu ise, Türkiye'nin de üye olduğu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bünyesinde oluşturulacak bir komisyonun öncülüğünde Karabağ sorununun barışsal yollarla çözülmesi önerisidir. Azeri liderlerle de bir araya gelmiş ve Ermenistan ziyareti öncesinde Azerbaycan'ın bu önerisine yaklaşımını değerlendirmişti. Azerbaycan'ın Türkiye önderliğinde oluşturulacak bir uzlaşma zeminine sıcak bakması ise Türkiye'nin Erivan ziyaretinin gerçekleştirilmesi kararında etkili olmuştur.

Türkiye'nin geçmişten günümüze iki ülke arasındaki yaşanan tüm sorunları bir kenara bırakarak başlatmış olduğu bu girişimin Türkiye'nin hem uluslarararası kamuoyundaki prestij hem de Ermeni toplumunun bakış açısı üzerinde oldukça önemli bir etki bıraktığını söylemek mümkündür.

Türkiye'nin teşvikiyle Karabağ sorunuyla ilgili çok kapsamlı bir çözüm modeli için yeni bir süreç başlayabilir. Arabuluculuk aşamasına geçilebilecek bir süreçte Azerbaycan ve Ermenistan liderleri Türkiye'nin öncülüğünde biraraya gelebilir.