Belçika"nın Fransızca günlük yayınlarından Le Soir gazetesi, 9 Şubat 2008 tarihli baskısında ülkedeki bir kraliyet kütüphanesinin tarihçesine değinerek, insanların eline geçmesinin sakıncalı olduğuna karar verilen kitapların yakıldığı bölüme yer verdi. Kütüphanenin tarihteki bu uygulaması eleştirilirken, az ya da çok sansürün günümüzde de söz konusu olduğuna değinildi. Haberin devamında ise ülkede yasaklanan Yaratılış Atlası"ndan bahsedildi:
Bir tarih bumerangı gibi bugün de, bir kütüphanede kitap yakılan bir bölümün olması ne derece uygundur sorusu tekrar gündeme geldi... Kısa bir süre önce Yaratılış Atlası, okullara ve üniversitelere olduğu gibi büyük ulusal kütüphanelere de sunuldu. Harun Yahya isimli bir Türk"ün, evrim teorisini yalanlamak amacıyla yazdığı bu resimli, büyük kitap karşısında, Avrupalı kütüphaneler şaşkına döndüler. Bunları, hemen bilimsel kitaplar bölümüne yerleştiren Amerika"daki pek çok öğretim kurumunun tersine, bu tür eserleri ne yapacaklarını pek bilemiyorlar.
Le Soir gazetesinin bu haberinde, şöyle bir ifade yer almakta:
Bir kitabın yakılacak bölümüne gönderilmesinin anlamı, onun şok edici bir içeriğe sahip olduğunun göstergesiydi.
Çok açık bir şekilde Yaratılış Atlası da Avrupalılar üzerinde bu tür bir şok etkisi meydana getirdi. Demokrasiyi, fikir ve inanç özgürlüğünü savunan Avrupalıları, kitap yasaklama gibi kendileriyle çelişecek uygulamalara yönelten Yaratılış Atlası, halen gündemdedir. Üstelik de dalga dalga yayılan bir etkiyle...