Yaşamlarını toz, toprak ve çamur içinde geçiren canlıların pek çoğu, bu kirli ortama rağmen son derece temiz bir görünüme sahiptirler. Çünkü kuşlardan atlara, böceklerden suda yaşayanlara kadar tüm canlılar için temizlik vazgeçilmez bir gereksinimdir. Temizlenmek için insanların kullandığı malzemelere ihtiyaç duymayan canlıların tüyleri daima düzenli, parlak ve sağlıklıdır. Temizlik konusunda dikkat çekici olan başka bir nokta ise, pek çok canlının temizlik için bazı insanlardan bile daha büyük bir çaba ve zaman harcamalarıdır. Yüce Rabbimiz’in yarattığı her canlı için temizlik, aynı zamanda yaşamlarını sürdürmelerini sağlayan hayati bir zorunluluktur.
www.canlilararasindakidayanisma.beyazsiteler.com
İlim bakımından herşeyi kuşatan Yüce Allah, yeryüzünde var olan tüm canlıları üremelerinden korunmalarına, beslenme şekillerinden inşa ettikleri yuvalara kadar birçok üstün özellikle yaratmıştır. Canlıların en önemli özelliklerinden biri ise fiziksel özelliklerinin ve davranışlarının birbirleriyle ve yaşadıkları ortamla tam bir uyum içerisinde olmasıdır.
Temizlenme de bunlardan biridir. Hangi ortamda olurlarsa olsunlar, canlıların temizlenme konusunda gösterdikleri kararlılık ve hassasiyet oldukça dikkat çekicidir. Her canlı gerek fiziksel özelliklerine gerekse bulunduğu ortama en uygun temizlik alışkanlığına sahiptir. Ancak kimi zaman kendi kendilerini temizleyen canlılar, kimi zaman da bu görevi yardımlaşarak diğer bir canlıya yaptırmaktadırlar. Birbirinden farklı temizlik ve bakım yöntemleri bulunan tüm canlılar, yeryüzünde var oldukları ilk andan beri sonsuz akıl sahibi Yüce Allah’ın ilhamı ile hareket etmektedirler. Bir Kuran ayetinde bu gerçek şu şekilde bildirilmektedir:
“... Göklerde ve yerde her ne varsa O’nundur, tümü O’na gönülden boyun eğmişlerdir.” (Bakara Suresi, 116)
Hayvanlar için temizlik ilk olarak kürk ve derilerinden başlamaktadır. Bu temizlik yaşamlarını sürdürebilmeleri için oldukça önemlidir. Çünkü dış etkenlerden yalnızca derileri ya da kürkleri sayesinde korunmaktadırlar.
Dünyadaki tüm hayvanlardan daha kalın bir kürke sahip olan deniz samuru, her 3 cm2’de bir milyon tüye sahiptir. Bir insanda ise sadece 20.000 saç teli bulunmaktadır. Deniz samurunun kalın kürkündeki tüyleri ayrılıp derisine bakılmak istenildiği zaman bile derisi görülememektedir. İşte bu kalınlık onu okyanusların dondurucu soğuklarından korumaktadır. Ancak kürkün sıcak tutması, temiz ve düzgün olmasına bağlıdır. Bu nedenle deniz samuru kendini sürekli olarak temizlemek zorundadır. Bu işlemi ise iki aşamada gerçekleştirir.
Deniz samuru temizlenmek için öncelikle kendini sürekli olarak ovalar. İkinci aşamada ise halı silkeler gibi kendine hafifçe vurur. Bu sayede hem kürkü temizlenmiş olur, hem de bedeninde bulunan özel bir bezden su geçişini engelleyen bir yağ salgılanır. Deniz samurunun temizlenmek için sergilediği bu davranışlar, aynı zamanda kürkü oluşturan tüylerin arasına hava dolmasına da yarar. Dolan hava sayesinde ise derinin ılık ve kuru kalması sağlanır.
Tüm canlılar gibi panterler için de temizlik özel bir öneme sahiptir. Panterler kendi temizliklerinin yanı sıra yavrularının temizliği konusunda da oldukça titizdirler.
Anne panterler, özellikle oyun oynarken kirlenen ve vücutlarına kene benzeri asalaklar toplayan yavrularını küçük ısırıklar ve uzun dil darbeleriyle temizlerler. Anne panterlerin çengel gibi çıkıntılı olan dilleri, tıpkı bir zımpara kağıdı gibi işlev görür. Panterlerin dili sert bir şekilde yaladığında bir et parçasını kemikten ayırabilecek bir güce sahiptir. Ancak bu güçlü dil, yavruları temizlemeye gelince yumuşak darbelerle hareket eden bir tarak haline dönüşebilmektedir. Panterlerin dillerini kullanarak sahip oldukları temiz kürkleri derilerinin de sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Ayrıca temiz ve düzgün bir kürk, serin havalarda kirli ve dağınık bir kürke oranla daha sıcak tutmaktadır.
Her biri ayrı birer yaratılış delili olan canlıların kullandıkları şaşırtıcı temizlik yöntemlerinden biri de çamur banyosu yapmaktır. Oldukça iri vücutları bulunan gergedanlar, temizlenebilmek ve derilerini zararlı parazitlerden korumak için çamur kullanan canlılardan biridir. Çoğu zaman düşünülenin aksine, çamur banyosu gergedanın temiz ve sağlıklı kalmasını sağlamaktadır.
Örneğin kalın bir çamur tabakası kene ve öteki asalakların deriye yapışmasını önlemektedir. Bunun yanı sıra bu tabaka, gergedanı böcek sinek gibi canlıların ısırıklarından ve Afrika’nın yakıcı güneş ışınlarından da koruma işlevi görmektedir. Ayrıca çamur, bunaltıcı sıcaklarda güneş ışınlarından koruyucu bir etki yaptığı gibi, serinletici dahi olmaktadır.
Gergedanlar vücutlarını çamurla kapladıktan bir süre sonra güneş ışınlarının güçlü etkisiyle çamur kurumaktadır. Ancak bu aşamada da gergedanlar mucizevi bir davranış sergilemektedirler. Gergedanlar üzerlerindeki çamur kuruduktan sonra kendilerini ağaca sürterek derilerinin üzerinde kuruyan çamurun dökülmesini sağlarlar. Çamurun dökülmesiyle birlikte ise gergedanların derisinde daha önceden bulunan ölü böcekler ve ölü deri de sıyrılmaktadır. Gergedanlar çamur banyosunun ardından temiz ve sağlıklı bir deriye kavuşurlar.
Gergedanların derilerindeki parazitlerden kurtulmak için kullandıkları bir diğer yöntem ise kuşlarla yaptıkları iş birliğidir. Kuşlar, gergedanların derilerine gömülen kene türünden parazitleri ayıklarlar. Gergedanlar bu şekilde kuşlara besin sağlayarak hem onlara yaptıkları temizliğin karşılığını vermiş, hem de derilerindeki parazitlerden kurtulmuş olurlar.
Kuşkusuz gergedanların temizlik esnasında sergiledikleri bu akılcı davranışlar, doğadaki tüm canlılar gibi gergedanların da sonsuz ilim sahibi Yüce Rabbimiz’in ilhamı ile hareket ettiklerinin delillerinden yalnızca biridir.
www.imanhakikatlerinedenonemlidir.beyazsiteler.com
Bazı canlı türleri bedenlerini temizlemek için dişleriyle tımarlama yöntemini kullanırlar. Afrika antilopları da bu canlı türlerinden biridir. Tımarlama yönteminde dişleriyle bedenlerini kazıyarak kene türü asalakları temizlerler. Ancak bu kazıma işlemini gerçekleştirirken aynı zamanda baş ve boyun kısımlarındaki ulaşamadıkları bölgeleri tımarlamaları için bir yardımcıya ihtiyaç duyarlar. Bu noktada bilim adamları antilopların işbirliği ile tımarlama işlemini gerçekleştirdiklerini görmüşlerdir. Olayın mucizevi yönü, antilopların birbirlerini her defasında aynı oranda tımarlamalarıdır. Bilim adamlarının hem Doğu ve Güney Afrika’nın bozkırlarında ve vahşi bölgelerinde yaptıkları hem de San Diego Hayvanat Bahçesi’nde yaptıkları tüm gözlemler aynı sonucu vermiştir. Kaliforniya Üniversitesi’nden Fizyoloji ve Davranış Bilimi Profesörü Veteriner Ben Hart bu mucizeyi şöyle açıklamaktadır:
“Yaptığımız her çalışma göstermektedir ki, antilopların tımarlama işlemi programlanmıştır. Tımarlamanın oranını belirleyen bir biyolojik saat bulunmaktadır.” (www.nwf.org/internationalwildlife/1998/grooming.html)
Bu mucize, uzmanlar tarafından aynı zamanda doğada bulunan en çarpıcı karşılıklı fedakarlık örneği olarak tanımlanmaktadır. Eğer Afrika antiloplarından biri partnerini altı defa tımarlarsa, partneri de karşılık olarak altı defa tımarlamaktadır. Prof. Ben Hart bu yaratılış delili için sözlerine şöyle devam etmektedir:
“Tımarlama tamamen karşılıklı… Ayrıca en şaşırtıcı olan, antilopların tımar sayısını bile hesaplamaları.”
Afrika antiloplarının tımarlama özelliklerindeki bir diğer ilgi çekici nokta ise, yeni doğan yavru antilopların da doğumlarının ikinci haftasından itibaren tımar sayısını hesaplamaya başlamalarıdır. Afrika antiloplarının uzmanlar tarafından “programlanmış” olarak adlandırılan bu özellikleri ve fedakarlıkları son derece hayranlık uyandırıcıdır ve Yüce Rabbimiz’in ilminin canlılar üzerindeki tecellilerinden yalnızca bir tanesidir.
Doğadaki canlıların tümü temizliklerini kendileri yaptıkları gibi, aynı zamanda rahatsızlıklarını da kendileri tedavi ederler. Derilerini temizlerken çamur kullanan canlılardan bir diğeri olan filler de bunlardan biridir. Filler de tıpkı gergedanlar gibi derilerindeki parazitlerden kurtulmak için çamurda banyo yaparlar. Bunun nedeni çamurda hiçbir mikrop ve parazitin yaşamamasıdır. Ancak çamurun faydaları bununla da sınırlı değildir. Özellikle killi çamur, mikrop barındırmamasının yanı sıra yaraların kabuk bağlayıp kapanmasını da kolaylaştırıcı bir özelliğe sahiptir. Filler ise killi çamurdan, bu özelliklerini adeta biliyormuş gibi yararlanmaktadırlar. Filler, antiseptik yapıdaki killi toprak parçalarını büyük bir özenle yaralarına sürerler veya hortumlarıyla yaralarının üzerine kabuk bağlaması için toz atarlar.
Fillerin yanı sıra bizonlar ve Amerikan bufaloları da toz banyosu yaparak temizlenirler. Bu banyo sayesinde bufalo gevşek derisini değiştirir. Yeni derilerinin üzerinde kalan ince toz tabakası ise böceklerin bu canlıları ısırmasını engeller. (Noel Grove-Stephen J. Karemann, Preserving Edens, s.99 Focus Dergisi, Haziran 1996)
Hayvanların temizlenmek, parazitlerden kurtulmak ve kendi kendilerini tedavi etmek için kullandıkları yöntemlerdeki dikkat çeken nokta, hepsinin temizlenebilmek için ne yapacaklarını çok iyi bilmeleri, hangi hastalığa neyin iyi geleceğini tespit etmeleridir. Bir gergedanın, bir filin ya da herhangi başka bir canlının toprakta bulunan bir maddenin antiseptik özelliğinin olduğunu bilmesine elbette ki imkan yoktur. Tüm bunlar Yüce Allah’ın örneksiz yaratışının ve canlılara ilhamının örneklerinden yalnızca birkaçıdır. Üstün ilim sahibi olan Allah gözetendir, yarattıklarını koruyandır.