Teknoloji, İnsan Kalbindeki Tasarıma Ulaşamıyor

59180
Yapay kalp üzerine araştırmalarıyla tanınan "Abiomed" isimli şirket, kalbin görevini yerine getirecek suni kalpler üretmeye çalışıyor.

Kalbimiz 70-80 yıllık bir ömür boyunca yaklaşık iki milyar defa atar. Abiomed şirketinin yeni geliştirdiği yapay kalbin ise 5 senede yaklaşık 175 milyon kez atması çok iyi bir hedef olarak görülüyor.

Araştırmayı yöneten Pennsylvania Üniversitesi'nden biyomühendis Alan Snyder iki kalp arasındaki farkı şöyle anlatıyor: "Gerçek bir kalpteki kas bir kap gibi görev görüyor ve kendisi kasılıyor". Kendi kendine kasılan bir kabı nasıl yapacaklarını bilmeyen araştırmacılar, iki karıncığın arasına yerleştirdikleri bir motor sayesinde, her iki karıncığın iç duvarlarını iterek hareket ettiriyorlar. Yapay kalp karın içine yerleştirilen bir pille çalışıyor. Bu pil ise hastanın üzerinde taşıdığı şarj olabilen daha büyük bir pil paketinden radyo dalgaları ile sürekli şarj edilmek zorunda. Gerçek bir kalbin ise enerji için bir pile ihtiyacı yok. Çünkü kalbimiz kendi enerjisini her hücresinin içinde kendi başına üretebilen benzersiz bir kas tasarımına sahip.

Ayrıca kalbin taklit edilemeyen başka bir özelliği daha var. Dinlenme halinde dakikada 5 litre kan pompalayan bir kalp, egzersiz sırasında bunu dakikada 25-30 litreye kadar artırabiliyor. Abiomed şirketinin yöneticisi olan Kung, bu akıl almaz tempo değişikliğini "Bu henüz hiçbir mekanik cihazın ulaşamayacağı bir şey" diyerek nitelendiriyor.
Ama asıl ulaşılamayan, kalbin kendi kendini pompaladığı kan ile beslemesi ve ihtiyaca göre güçlenmesi. Böylece bir kalp hiç bakım görmeden 50-60 sene çalışabiliyor.^

Bilim adamlarının günümüz teknolojisi ile ulaşmayı hayal bile edemediği özelliklere sahip olan kalbimiz, benzersiz tasarımıyla üstün akıl sahibi yüce Allah tarafından yaratıldığını açıkça ortaya koyuyor.

PAYLAŞ
logo
logo
logo
logo
logo
İNDİRMELER