Yaşam ve Sağlık - 48. Bölüm, Dr. Emel Gökmen, Nörolog

48526

Dr. Emel Gökmen Nörolog

PINAR AKKAŞ: A9 TV ekranlarından merhaba değerli izleyenlerimiz. Dr. Oktar Babuna ile hazırladığımız programımızın bu hafta çok değerli bir konuğu bizlerle birlikte. Baş ağrıları konusunda, özellikle migren konusunda farklı bir yaklaşımla uzmanlığını geliştiren ve devam eden doktorumuz Nörolog Emel Gökmen Hocamız bizlerle birlikte. Hoş geldiniz programımıza.

EMEL GÖKMEN: Hoş bulduk.

PINAR AKKAŞ: Sizin özellikle migren ve baş ağrıları konusunda uzmanlığınız ve baş ağrıları çeşitleri. Bel ve boyun ağrıları, fıtıkları, değil mi? Onun dışında baş dönmeleri var galiba.

EMEL GÖKMEN: Evet, kulak çınlamaları. Belli hastalıklar konusunda yoğun ve spesifik çalışıyorum uzun yıllardır. Onların nedenleri bulup nedenlerini çözüp, onlarda daha böyle etkin tedavi sağlama yönünde çalıştığım için birazcık uzmanlığım nörolojik uzmanlığından spesifik baş ağrısı uzmanlığı gibi bir yönelimim oldu.

PINAR AKKAŞ: Özellikle migren konusunda çalışmalarınız farklı, farklı bir yaklaşımınız var, değil mi?

EMEL GÖKMEN: Çok doğru. Çünkü migren binlerce yıldır tedavi edilemez bir hastalık olarak biliniyor. İlaçlarla bir noktaya kadar kontrol edilebiliyor. Ondan sonra o insanlar çok büyük sıkıntı yaşıyorlar, ilaçlarla da kontrol edemeyen insanlar var. Ve nedeni bilinmeyen sebepsiz bir hastalık gibi sunulduğu için ben de belki çocukluğumdan beri migrenden çok çektiğim için hepsi birleşti ve migren konusunda spesifikleşme gelişti. Ama beraberinde bel-boyun ağrılarında da yani cerrahi, fizik tedavi, belli tedaviler dışında da farklı bir yaklaşımda hastalara ek olarak yardımcı oluyorum. Migren gibi bir vertigo ve kulak çınlaması var, özellikle kulak çınlamasında da işte ‘bununla yaşamayı öğreneceksiniz’ deniliyor hastalara, aynı şekilde migrende de söyleniyor. İşte ‘onu yeme, bunu yeme, dikkat et, bununla yaşamayı öğren’ deniliyor. Nedeni bilinmeyen hastalıklar grubunda. Kulak çınlamasında da işte beyinde veya kulakta herhangi bir şey yoksa yine aynı şekilde. O nedenle o hastalık da dikkatimi çekti. Biraz da ben 2004 yılından bu yana ilaç dışı tıpla uğraşıyorum, biraz daha farklı çalışıyorum. Bana bu hastalar daha çok baş vurdu. Hepsi birleşti bu alanda bir spesifikleşme gelişti.

OKTAR BABUNA: İsteseniz migrenin tanımıyla başlayalım. Migren nedir, nasıl bir ağrıdır? Nasıl diğer baş ağrılarından ayırt edilir?

EMEL GÖKMEN: Aslında migreni yaşayan herkes biliyor. Ama şöyle bir yanlış bilgi var; migrenin bir baş ağrısı olduğu noktasında bilgi var. Evet, migren baş ağrısının  en can sıkıcı ve en sıkıntılı problemidir ama migren bir baş ağrısı değil bir hastalıktır. Aslında bir otonom sisteminin, vücudun çalışmasını yöneten bir sinir sistemi çalışmasının bir dönem, bir ara atak halinde altüst olmasıdır. Migrende ne olur? İşte kafadaki damarlar genişler başımız ağrır. Bazen önce büzülür o zaman görmeme veya bir yerimiz uyuşabilir ama bu auralı migren dediğimiz gruptadır. Yaygın olan migren de şiddetli zonklayıcı, çoğunlukla yarım baş ağrısı yapar. Bağırsak hareketleri yavaşlar, bulantımız olur. Genel bir yorgunluk, bir sıkıntı, ruh sıkıntısı, yorgunluk hali, terleme benzeri şikayetler oluşabilir. Bunların hepsinin bütünü migrendir. Migreni diğer baş ağrılarından ayırt edebileceğimiz en temel özellik; migren çok şiddetli bir ağrıdır. Ve günlük yaşamı sürdüremeyecek kadar şiddetli bir ağrınız varsa migren aklınıza gelmelidir. Ama bunu derken çok şiddetli tehlikeli baş ağrıları var, beyindeki anevrizma, beyindeki  bir baloncuğun kanaması vertebral arter, beyin damarlarıyla veya o tür hastalarda problemlerde de çok şiddetli baş ağrısı olabilir onu da söylemekte fayda var. Onu nasıl ayırt ederiz? Diğerlerinde beyninizde bomba patlamış gibi olur. Migren de çok şiddetlidir diyoruz ama o ona göre daha yumuşak. Yani sizi bu kadar yaşamsal bir ölümle karşı karşıya getirecek kadar şiddetli değildir. Diğerleri zaten çok nadir olur. Onun dışındaki şiddetli baş ağrılarında migren akla gelmelidir. Hele ki bulantı ve benzeri bulgular, işte gözdeki ışıklı noktalar gibi bulgular eşlik ediyorsa. Yaygın olan bir diğer baş ağrısı da gerilim baş ağrıdır ama onun özelliği tüm başta olur. Genel sıkışma basınç tarzındadır, günlük yaşantıyı bloke etmez. Günlük yaşantımızı sürdürebiliriz.

 


A9TV Televizyonu Adnan Oktar Harun Yahya Sohbetler Belgeseller A9 TV Yeni Frekansımız: Türksat 3A Uydusu FREKANS: 12524 Dikey Batı Sembol Oranı: 22500

PAYLAŞ
logo
logo
logo
logo
logo
İNDİRMELER