Yaşam ve Sağlık - 37. Bölüm - Doç. Dr. Ömer Toprak, Nefroloji Uzmanı

42770

Doç. Dr. Ömer Toprak, Nöroloji Uzmanı - Balıkesir Üniversitesi Anabilim Dalı Başkanı

 

OKTAR BABUNA: İyi akşamlar sayın izleyicilerimiz. Pınar hanımla sunduğumuz bir yaşam ve Sağlık programına daha hoş geldiniz. Çok önemli bir konuğumuz var. Balıkesir Üniversitesi Anabilim Dalı Başkanı Sayın Doç. Dr. Ömer Toprak Beyefendi. Hoş geldiniz.

ÖMER TOPRAK: Hoş bulduk sağolun.

PINAR AKKAŞ: Ömer Hocam hoş geldiniz. Programımıza ikinci katılışınız. Daha önce de katıldığınızda izleyenlerimiz size çok güzel tepkiler verdiler, çok memnun kaldılar. Biz de sizi ikinci defa ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz, hoş geldiniz.

ÖMER TOPRAK: Ben de çok teşekkür ederim. Ben de çok mutluyum tekrar burada olduğum için. Tekrar çağırdığınız için de çok teşekkür ederim.

OKTAR BABUNA: Uzmanlık alanınız böbrek hastalıkları. Böbrekler bir yaratılış mucizesi. İsterseniz böbreklerin yapısıyla bir başlayalım. Herkesi ilgilendiriyor, çünkü hayatımız boyunca muazzam bir işlevleri var. Her an çalışıyorlar, iyi korumak gerekiyor. Hastalık olduğunda neler yapılması gerekiyor etraflıca konuşalım. Ama yapısını önce bir anlatmakta yarar var. Bir fabrika gibi çalışıyorlar. Hiçbir alet, makine de, diyaliz makineleri onun yerine geçemiyor. Neden? Buyurun.

ÖMER TOPRAK: Gerçekten böbrekler muazzam yapıda organlar, diğer organlarımızda olduğu gibi. Ama böbreklerin çok daha farklı özelliği var. Gerek fonksiyonlarını daha iyi anladığımızdan. İnsan işin içine girdiği zaman, derinliğine indiği zaman gerçekten o muazzam yapı karşısında hayretler içerisinde kalıyor. Bu nasıl bir araya gelmiş, bu nasıl fonksiyonu olmuş gibi.

Şöyle kabaca bilgi vermemiz gerekirse; böbreklerimiz yaklaşık 12 santim boyutlarında fasulyeye benzer şekilde 2 tane böbreğimiz var.

OKTAR BABUNA: Neden 2 tane?

ÖMER TOPRAK: Genelde hayati organlar vücudumuzda 2 tane oluyor. Mesela kalbimiz neden 2 tane değil de 1 tane? Şimdi yedekli yaratmış Yüce Rabbimiz bunu. Mesela tek böbrekle de yaşanabiliyor. Diğer böbrek 2 böbreğin yapmış olduğunu yapabilecek kapasitede. Yani hiper trofil dediğimiz büyüme meydana gelebiliyor. Bu da muazzam bir şey aslında. Mesela diyelim bir böbreği taş tıkadı veya enfeksiyon gelişti, uzun dönemde hipertansiyon sekonder bir değişiklik oldu. Genelde bu hipertansiyon, diyabete sekonder olanlarda 2 taraflı oluyor. Ama taş oldu diyelim bir tarafta veya enfeksiyona sekonder durumlar oldu, gelişim anomalisi olabiliyor bazen, doğuştan tek böbrekli olabiliyor. Bu durumda diğer böbrek yapması gerekenin 2 kat kapasitesinde çalışıp o tek böbreğin yapması gerekeni yapabiliyor. Bu da çok güzel bir şey. Çünkü o böbrek de işlev yapamasa bu sefer böbrek yetmezliği dediğimiz çok ölümcül korkunç tablolar açığa çıkabiliyor. Allah yedeğini yaratmış, maşaAllah bu da bir mucize bunun böyle olması. Neden tek değil de çift, buna kim karar veriyor? Tek olabilirdi. Gözümüz niye 2 tane de 1 tane değil. çok akıllı bir dizayn var vücudumuzda, hiç bir şey tesadüfi oluşmamış. Zaten ayrıntısına girdiğimiz zaman bilim adamları bunu en çok anlıyor ve Allah’tan zaten alim olan insanlar korkar. Ayrıntısını gördüğü için, “ben inanmıyorum, kendi başına olmuştur, evrimle olmuştur, tesadüflerle..” böyle bir şey demesine zaten imkan kalmıyor bilim adamıysa gerçekten o kişi. Böbreklerimiz korunaklı. Retroperiton dediğimiz peritonun arkasında kaslarla, kaburgalarla, fasyayla öyle bir donatılmış ki mesela darbelerden de korunmuş oluyor böylece böbrek. Zaten böbreğin boyutu bir avuç içi kadar 12 santim kadar. Ve parankim kalınlığı dediğimiz bir kalınlığı var işte o da 9-10 milimetre kadar. 2 tane böbreğimiz var ve ana boyutu 9 santimin altına düştüğü zaman böbrek yetmezliğine doğru gidiş oluyor. Normali 9-12 santim, 9’un altına düşsün istemiyoruz, 12-13’ün üstüne çıksın istemiyoruz. Büyümesi de çok iyi değil küçülmesi de.


A9TV Televizyonu Adnan Oktar Harun Yahya Sohbetler Belgeseller A9 TV Yeni Frekansımız: Türksat 3A Uydusu FREKANS: 12524 Dikey Batı Sembol Oranı: 22500

PAYLAŞ
logo
logo
logo
logo
logo
İNDİRMELER