Yaşam ve Sağlık - 27. Bölüm - Dr. Yüksel İncekara, Diş Hekimi

7175

Dr. Yüksel İncekara, Diş Hekimi

 

EREL AKSOY: Hayırlı günler sayın A9 TV izleyicilerimiz. Yaşam ve Sağlık programımıza hoş geldiniz. Bugün yine çok değerli bir konuğumuz var. Sayın Yüksel İncekara. Hoş geldiniz.

YÜKSEL İNCEKARA: Hoş bulduk.

EREL AKSOY: Kendisi 1999 İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun. Uzun yıllardır serbest olarak diş hekimliğini icra ediyor. Kendisiyle inşaAllah dişler hakkında, diş et sağlığı, ağız sağlığı hakkında konuşacağız.

Bildiğimiz gibi çocuklar doğduklarında henüz dişleri yok. Belli bir gelişim sürecinden sonra dişler ortaya çıkmaya başlıyor. İlk önce süt dişleri ortaya çıkıyor, daha sonra bunlar yerlerini kalıcı dişlere bırakıyorlar. İsterseniz önce süt dişlerinden başlayarak konuşmamıza devam edelim.

 

YÜKSEL İNCEKARA: Tabii. İnsanlar dişleriyle süt dişleri görünür hale geldikten sonra tanışıyorlar. Bu ilk 6 ay ve 1 sene arasında çıkmaya başlayan dişlerle devam ediyor. Toplam 20 tane süt dişi insan ağzında. 2,5-3 yaşına kadar bu dişler tamamlanmış oluyor. Daha sonra süt dişleri yerlerini kalıcı dişlere bırakıyor. 5-6 yaşlarında dökülmeye başlıyor ön dişlerden başlamak üzere. 12-13 yaşına kadar devam eden bir süreçte, karışık dişlenme dönemi deniyor buna, bu süreç içerisinde çocuklar süt dişlerinden kurtulup gerçek dişlerine kavuşuyorlar. İnsanların problemleri de dişlerin sürmesiyle başlıyor. Daha çok süt dişlerinde çocukluk döneminde çürüklere rastlıyoruz. En çok karşılaştığımız vakıalar süt dişi çürükleri, azılar bölgesinde süt dişi çürükleri. Bir de biberon çürüğü dediğimiz ön dişler bölgesindeki süt dişlerinde görülen çürükler. En sık karşılaştığımız çürük yapısı bunlar. Tabii pedidonti bilim dalı çocuklarla ilgileniyor, çocuk dişleri ve çocuk ağız sağlığıyla ilgileniyor. Onların dillerine dolgular, kanal tedavileri, gerekirse çekim esnasında yer tutucular hatta çocuk dişlerine yapılan kaplamalar şeklinde süt dişlerine tedaviler var.

 

PINAR AKKAŞ: Süt dişleriyle ilgili yeni doğan bebeklerde tabii ki anne sütüyle beslendikleri için dişlere o an için ihtiyaç olmuyor ama zamanla katı besinlere geçtikçe dişler oluşmaya başlayacak oluyor. İşte belli bir yaştan itibaren o yumuşak damak içinde ani bir kararla, aslında bu çok büyük bir mucize, kalsiyum depolamaya başlıyorlar, değil mi? Kalsiyum depolamaya başlayınca zaten o dişler yavaş yavaş çıkmaya başlıyor.

 

YÜKSEL İNCEKARA: İsterseniz süt dişlerinin ilk sürme döneminden başlayalım. Süt dişleri ve kalıcı dişler tümüyle bebeğin damak yapısının içerisinde mevcut tomurcuk şeklinde. İlk 6 ay ile 1 sene içerisinde bu tomurcuklar taç şeklinde büyüyüp mineyi oluşturacak şekilde büyüyüp, görünür halde dışarı çıkıp görünür hale gelmeye başlıyorlar önce ön dişlerden. Çocuklar kemik yapısının gelişimi için kalsiyuma ihtiyaç duyuyorlar. Dişler kalsiyumdan oluşuyor. Tek besinleri de ilk 6 ay özellikle anne sütü, tabii alamayan çocuklar da mamayla bu ihtiyacını karşılamaya çalışıyor. En çok ihtiyaç duyulan şey kalsiyum. Hızlı büyüme dönemi içerisinde dişlerin de en çok ihtiyaç duyduğu şey kalsiyum. Ve bunu sütten alıyorlar. Bu aldıkları kalsiyum dişlerde minenin yapısını oluşturacak hidroksiapatit kristalleri şeklinde birikip dişleri oluşturuyor. Ve bir süre sonra da dişler sürüp ortaya çıkmaya başlıyor. Bunun ortaya çıkmaya başlaması, sürüp ağızda ön bölgelerde faklı şekillerde, üst çenede farklı şekillerde, arka bölgelerde farklı şekillerde görünür olması çok ilginç bir delil, büyük hikmet aslında. Bu kristallerin bir araya geliş şekilleri vücutta programda yazılmış bir şekilde bulunuyor. Nerede hangi dişin bulunacağı, ne kadar uzayacağı, bu uzama sürecinin ne kadar süreceği, yan yana gelen dişlerin ne şekilde dizileceği hepsi bu program içersinde yazılmış durumda. Sırayla ay ay hepsi belirlenmiş şekilde yerlerine yerleşip oturuyorlar. Ağızda yan yana dizilen dişler omuz omuza vererek, ült ve üst çenedeki dişler de kafa kafaya gelerek belli ilişki kuralları içerisinde çiğneme düzlemi değil ama çiğneme düzlemi deniliyor bir yakım eğriler var, o eğriyi oluşturacak şekilde büyük bir tasarım harikası olarak ağızda dizilip belli bir zaman süresi içerisinde meydana geliyor. Ve tüm bu yapı meydana gelirken bu ihtiyaç duyulan maddelerin tümü anne sütünden karşılanıyor.


A9TV Televizyonu Adnan Oktar Harun Yahya Sohbetler Belgeseller A9 TV Yeni Frekansımız: Türksat 3A Uydusu FREKANS: 12524 Dikey Batı Sembol Oranı: 22500

PAYLAŞ
logo
logo
logo
logo
logo
İNDİRMELER