Yaşam ve Sağlık - 25. Bölüm - Doç. Dr. Ahmet Akçay, Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı

9951

Doç. Dr. Ahmet Akçay, Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı

 

PINAR AKKAŞ: Değerli izleyenlerimiz, A9 TV ekranlarından Yaşam ve Sağlık programımıza hoş geldiniz. Bu hafta programımızı Dr. Erel Aksoy ile hazırladık. Stüdyomuzda çok değerli konuğumuz bizlerle birlikte. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Akçay Hocamız. Hocam hoş geldiniz programımıza.

AHMET AKÇAY: Hoş bulduk.

PINAR AKKAŞ: Hocamızla bu hafta alerjiler konusunda, özellikle çocuklardaki alerjik rahatsızlıkları ve tedavileri hakkında sohbetimiz olacak.

Öncelikle bize alerjiyi tanımlar mısınız Hocam? Alerji deyince aklımıza tabii çok çeşitli şeyler geliyor. Ama öncelikle ev tozları geliyor, polenler, maytlar geliyor. Tabii ki çok fazla alerjenler var. Alerji nedir, bunu bize kısaca anlatır mısınız?

AHMET AKÇAY: Tabii. Aslında çevremizde bir çok alerjen var. Ev tozları içindeki akarlar dediğimiz maytlar var, polenler, küfler var. Çevremizde bulunan normalde bu alerjenler çoğu kişide bir sorun yaratmıyor. Fakat bazı kişilerde bu alerjenler aşırı bir tepkiye yol açıyor ki, işte bu aşırı tepkiye yol açmasına biz alerji diyoruz. Bu aşırı tepki ne olabiliyor; astım olabiliyor, alerjik nezle olabiliyor, egzama olabiliyor, besin alerjisi olabiliyor bir çok alerjik hastalıklara neden oluyor.

EREL AKSOY: Alerji dediniz bir çok sebebe bağlı ama bazı insanlarda sorun yani alerji ortaya çıkarıyor, değil mi? Bu ortaya çıkan aşırı reaksiyonlar, peki bunun altında yatan temel nedenler nedir, biz bunu biliyor muyuz? Genetik mi ön planda? Çevresel faktörler mi ön planda? Kısaca ondan bahsedebilir miyiz?

AHMET AKÇAY: Hem genetik faktörler etkili, hem de çevresel faktörler etkili fakat en önemlisi tabii ki genetik. Aslında insanlar doğduğu zaman ne hastalığı olacağı, daha sonra ileride ne gelişeceği aslında bir şekilde alın yazısı gibi bir şekilde belli oluyor. Örneğin annede veya babada bir alerjik hastalık varsa, bu alerjik hastalığın tipi şekli önemli değil, astım, alerjik nezle olabilir hangi alerjik olursa olsun çocukta alerjik hastalık gelişme riski yüzde 30 ile 50 arasında değişiyor. Hele bir de anne-babada alerjik hastalık varsa çocuğun zaten yüzde 80 alerjik hastalığa yakalanma şansı var. Ama genetik olarak böyle eğilimli çocukların bir de çevresel faktörlerle alerjik hastalıkların ortaya çıkma olasılığı artıyor. Örneğin evde sigara içen bir aileyse bunda alerjik hastalığın meydana çıkması daha hızlı oluyor, ortaya çıkmasına sebep oluyor. Veya bir kişi fazla kiloluysa, yağ hücreleri çünkü alerjik hastalıklara eğilimi artırıyor. Bunun dışında hava kirliliği varsa yine alerjik hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor. Hijyene çok önem veriyorsa bir aile, sabahtan akşama kadar temizlik yapıyorsa ve mikroplarla karşılaşmasına izin verilmiyorsa, durmadan antibiyotik kullanıyorsa bakıyoruz hemen öksürünce neye sarılıyor aileler; antibiyotiğe. Antibiyotik de çocukların bağışıklık sistemini harap ediyor. Çünkü neden? Faydalı mikropları da öldürüyor. Bu sefer daha çok hasta oluyor ve mikroplarla karşılaşmıyor. Bu, hijyene aşırı önem vermek de alerjik hastalıkların ortaya çıkmasına sebep oluyor. Çünkü vücut bir denge içinde. 2 tane bağışıklık sistemi var, birisi mikroplara karşı koruyan sistem, bir diğeri de alerjik hastalıklara sebep olan bir bağışıklık sistemiz var. Bu denge halinde. Bu dengeyi biz eğer mikroplarla karşılaşmasını engellersek, kolay antibiyotik başlarsak, hijyene çok önem verirsek alerjik hastalıklar daha kuvvetli oluyor, bu sebepten dolayı da alerjik hastalıklar ortaya çıkıyor. Onun için, ailelerin böyle aşırı mikroplardan korunmak için aşırı hijyene önem vermemesini öneriyoruz. Kolay antibiyotik kullanmamasını, özellikle gribal enfeksiyonlarda antibiyotik artık kullanmamasını istiyoruz.


A9TV Televizyonu Adnan Oktar Harun Yahya Sohbetler Belgeseller A9 TV Yeni Frekansımız: Türksat 3A Uydusu FREKANS: 12524 Dikey Batı Sembol Oranı: 22500

PAYLAŞ
logo
logo
logo
logo
logo
İNDİRMELER