Rekortmen Virüsler

49586

En büyük virüs - Pitovirüs

1.5 mikrometre büyüklüğündeki virüsler, diğerlerine kıyasla mikroskopla görülebilecek büyüklükte.

Sibirya’da 30.000 yıllık  buzun altından çıkan virüsün hala enfeksiyona sebep olabilecek yapısını koruması bilim adamlarını hayrete düşürmüştür. İki iplikli DNA’sı bulunur ve kendisinden sonra en büyük virüs olan Pandora virüsünden daha az DNA’ya sahiptir.

En uzun virüsler ise son zamanlarda çok tanınan Ebola virüsünün aile bireyleridir. Boyutları 800-1000 nanometre olan türleri bulunur. İplik gibi ince ve uzun yapılıdırlar. 

En küçük virüs Porsin sirkovirüs isimli 17 nanometre çapındaki bir virüstür. Bilinen en küçük DNA dizisine sahiptir. Hücrelere nasıl girdiği tam çözülememiş olsa da çok sayıda hücre tipini hasta edebildiği biliniyor.

En korkutucu virüs ise tartışmasız AIDS hastalığına sebep olan HIV virüsüdür. Sadece 2000 yılında tek başına 3 milyon kişinin ölümüne neden olmuştur. Dünya genelinde 36 milyondan fazla kişi bu virüsü taşımaktadır. Tek başına insanları öldürmez ancak savunma sistemini zayıflatarak grip gibi kolay atlatılabilecek hastalıklara karşı kişiyi savunmasız bırakır ve ölümüne sebep olur.

En öldürücü virüs ise Grip virüsüdür. Pek çok kişi hayatında bir ya da bir çok kere bu virüsle bizzat tanışmıştır. Fakat çoğu zaman en öldürücü virüslerden biri olduğu akla gelmez. Oysa  İspanyol Gribi adı verilen grip türü 1918-1920 yılları arasında hızla yayılarak sadece  18 ay içinde 50 ile 100 milyon arası insanın ölümüne sebep olarak insanlık tarihinde bilinen en büyük salgın olmuştur.

İspanyol Gribinin  en önemli  özelliği, zayıf, yaşlı ve çocuklardan ziyade sağlıklı genç insanları etki altına almış olmasıdır. I. Dünya Savaşı’nın  son aylarında tüm dünyayı etkisi altına almış, hatta kimi tarihçilere göre dört yıl süren savaşın sona ermesinde büyük bir rolü olmuştur.

 


PAYLAŞ
logo
logo
logo
logo
logo
İNDİRMELER