Allah`ın tüm insanlara gönderdiği Hak Kitabımız Kuran'ı Kerim'i ne kadar tanıyorsunuz?
Allah Kuran`da insanlara, neden yaratıldıklarını, ne amaçla var edildiklerini, bu amaç doğrultusunda nasıl yaşamaları gerektiğini, kulluk görevlerini ne şekilde yerine getireceklerini ve bunu yaptıkları ya da yapmadıkları takdirde kendilerini nasıl bir sonun beklediğini bildirir. İnsanları, güzele, doğruya, temize ve ebedi mutluluğa çağırır.
Kuran, hükümlerin ve güzel ahlaka dair bilgilerin yanısıra insanın tüm yaşamına yönelik tavsiyeler, işaretler içeren, çeşitli insan karakterlerini tanıtan ve bunun gibi pek çok konuda müminlere yol gösteren bir kılavuzdur. Allah bir ayetinde Kuran`ın bu özelliğini şu şekilde vurgulamıştır:
"... Biz Kitabı sana, her şeyin açıklayıcısı, Müslümanlara bir hidayet, bir rahmet ve bir müjde olarak indirdik."(Nahl Suresi, 89)
Dünya hayatında güzel bir yaşam sürmek isteyen her insan, herşeyin en doğrusunu bilen ve herşeyin yaratılışı Kendisi'ne ait olan Allah`ın indirdiği Kuran doğrultusunda bir yaşam tarzını benimsemelidir. Bu sayede kişi, düşünen ve Allah`tan korkan insanlara mahsus ``akıl``a sahip olur, son derece şerefli bir hayat yaşar, mutlu ve huzurlu olur, hepsinden önemlisi böyle bir kişinin yaşamının büyük bir anlamı olur.
Güzellikler Müminler İçindir
Allah, inanan bir insanın ruh halini, tavırlarını, üstün ahlakını pek çok ayetinde tarif etmiştir. Müminlerin içlerinde taşıdıkları Allah korkusunu, hiçbir kuşkuya yer vermeyen kuvvetli imanlarını, daima Allah`ın rızasını aramalarını, her olayda Rabbimize güvenip dayanmalarını, tevekküllerini, kararlılıklarını, şevklerini, ahirete kesin bilgiyle inanmalarını, güvenilir olmalarını ve bunlar gibi sahip oldukları pek çok üstün özelliği Kuran'da bildirmiştir.
Ayrıca Allah`a iman eden bir insanın adaleti, şefkati, alçak gönüllülüğü, itidali, sabrı, Allah`a teslimiyeti, boş sözden yüz çevirmesi ve bunlar gibi pek çok ahlaki özelliği de ayetlerle övülmüştür.
İnsanı ``en güzel surette`` yaratan Allah, ona estetikten zevk almayı da öğretmiştir. İnsan, hem güzel olan şeyleri sever, hem de kendi yaptığı şeylerde estetik bir yön olmasını ister. Canlıların içinde, ``güzel`` kavramının farkında olan tek varlıktır.
Kuran`ın işaretleriyle, estetik, güzellik ve inceliğe dair pek çok detay müminler arasında da teşvik edilmiştir. Allah bir ayetinde,"kulları için çıkardığı ziynet ve temiz rızıklar" için"… dünya hayatında iman edenler içindir, kıyamet günü ise yalnızca onlarındır…"(Araf Suresi, 32) şeklinde haber vermiştir.
Allah`ın ayetinde bildirdiği gibi yeryüzündeki tüm incelik ve güzellikler, onları takdir edebilen müminler içindir ve bunlarla kıyaslanmayacak nicesi de ahirette yalnız inananlara verilecektir.
Var olan her güzellik, onu Yaratanın bir ürünüdür. Bu yüzden mümin güzellikten etkilenir, şükreder ve her nimet onu Allah'a daha da yakınlaştırır. Kuran`da Hz. Süleyman`ın hayatı ile ilgili verilen detaylar bu konularda çeşitli işaretler içermektedir. Hz. Süleyman, Allah`ın verdiği zenginlikten, güçten ve ihtişamdan çok zevk aldığını söyler ve bunun nedenini de şöyle açıklar: ``O da demişti ki: 'Gerçekten ben, mal (veya at) sevgisini Rabbimi zikretmekten dolayı tercih ettim...'`` (Sad Suresi, 32)
Hz. Süleyman`ın yaptırmış olduğu eserler de onun sanat zevkini ortaya çıkarmaktadır. Bugün Kudüs`te yer alan ve sadece bir duvarı ayakta olan Hz. Süleyman'ın Sarayı, Tevrat, İncil ve Kuran ile o döneme ait tüm tarihi belge ve el yazması eserlerde bahsedilen, görkemli bir saraydı. Kendisini ziyarete gelen Sebe Melikesi sarayın içine girdiğinde tüm zeminin camla kaplı olduğunu anlamamış zemini su zannetmişti. Bu, insanların alışık olmadığı bir teknikti. Sebe Melikesi saraydaki ihtişamı görünce Hz. Süleyman`ın aklına, sanatına ve bilgisine teslim olmuş ve iman etmişti.
Osmanlı'daki Estetik
Hz. Süleyman kıssası müminler için çok dikkat çekici bir örnektir. Müslümanların yeryüzünü nasıl güzel eserlerle donatabileceklerini, sanatta ve estetikte nasıl ilerleyebileceklerini göstermek açısından önemli bir delil oluşturur. Nitekim yakın tarihimizde de bu yönde bir uygulama gerçekleştirilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu`nda yaşanan ihtişam ve sahip olunan sanat anlayışı buna güzel bir örnektir. Osmanlı sanatını bu kadar değerli kılan en önemli unsur, ilhamını bizzat Kuran`dan alması, Allah`ın Kuran`da işaret ettiği güzellikleri kullanmış olmasıdır. (Harun Yahya, Kuran'ın Hayata Sunduğu Güzellikler)
Kuran`da dekorasyonda kullanılabilecek inceliklerle ilgili pek çok detay bildirilmiş, çeşitli örnekler verilmiştir. Evlerin üzerine kurulduğu mekanlardan, iç dekorasyonlarına kadar insanın hoşuna gidecek noktalara dikkat çekilmiştir.
Allah özellikle cenneti tarif eden ayetlerde bu yönde işaretler haber vermektedir. Zira Allah, cenneti insan ruhunun en hoşlanacağı ve en etkileneceği malzemelerle donatmıştır. Kuran ayetlerinde, cennetteki bu aksesuarlar detaylı olarak anlatılırken, aslında insanlara dünyada da en hoş mekanları nasıl elde edebilecekleri konusunda yol gösterilmektedir.