Evrende Kaç Tane Yıldız Var?
ucgen

Evrende Kaç Tane Yıldız Var?

311

Bu soruya gece gökyüzüne bakıp sayım yaparak cevap veremezsiniz. Çünkü gece gördüğünüz gökyüzü Samanyolu Galaksisi’nin bir kolunun küçük bir kısmına ait. İlk adımda tüm Samanyolu’ndaki yıldızları bilmeniz gerektiği gibi evrendeki tüm galaksilerin sayısını da bilmeniz gerekiyor. Uzun zamandır astronomların ilgisini çeken bu soru isabetli gözlemlere, örneklemelere bazı hesaplamalara dayanıyor. Yoksa elbette bir sürüdeki koyunları tek tek saymak gibi uzaydaki yıldızları saymak mümkün değil. Nihayetinde elde edilen tahmini bir cevap olacaktır. 

Bir astronomun bu soruya vereceği standart cevap “Evrende yaklaşık 100 milyar galaksi var, ancak hatırlayın, her galakside ortalama 200 milyar yıldız bulunduğunu varsayıyoruz” olacaktır. Evrendeki yıldızların toplam sayısını bulmak için, bu rakamları birbirleriyle çarpmamız gerekir. Neticede muazzam büyüklükte bir rakama ulaşırız, ki bu 22 sıfırlı bir sayı olan 10 sekstilyondur. Evrende 10 sekstilyon yıldız vardır. Kavranamayacak kadar büyük bir rakam... Bu rakamı kafanızda canlandırabilmeniz için dünyadaki bütün kumsallarındaki kum tanesinin sayısının 4 sekstilyon olduğunu düşünebilirsiniz. Yani, yıldızların sayısı, kum taneciklerinden kat be kat daha fazladır.  (1)

Sayının ne kadar büyük olduğunu anlamak için bir de şöyle örnek verelim: Dünyadaki herkesi (yani 8 milyar kişiyi) yıldızlarla görevlendirdiğinizi varsayalım. Her bir kişi, saniyede bir tane yıldız sayabilsin ve hiç uyumadan, yemeden içmeden sayıma devam etsin. Bu koşullarda bile yıldızları saymak yaklaşık olarak 40 bin yıl sürerdi.

NASA evrendeki yıldızların sayısının genel kabul görenden çok daha fazla olduğunu söylüyor. Bilim insanları yeni matematik modelleri kullanarak teleskopların eriştiği noktaya kadar olan evrende bulunan galaksi sayısı konusunda bu yeni verilere ulaştılar. Astronomical Journal'da yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, evrende 100 milyar değil tam 2 trilyon galaksi bulunuyor. Araştırma kapsamında Hubble Uzay Teleskobunun 20 yıldır topladığı verilerle oluşturan üç boyutlu bir model kullanıldı. Sonuç, evrende şu ana kadar varsayılandan 10 kat daha fazla galaksi olduğunu ortaya koydu. (2)

Buradaki birkaç örnekte de açıkça görüldüğü gibi evrenin büyüklüğü, insanın hayal gücünün çok ötesinde bir kavramdır. Evrenin ihtişamlı büyüklüğü ve düzeni, Allah'ın sonsuz kudretini ve yaratma sanatını gözler önüne sermektedir. Bu kadar büyük olmasına karşın evrenin her köşesinde muazzam bir düzen ve denge vardır. Bu düzen ve denge, Allah'ın her an kontrolüyle sağlanmaktadır. Kuran'da bu durum şöyle ifade edilir: 

"Şüphesiz Allah, gökleri ve yeri zeval bulurlar diye (her an kudreti altında) tutuyor. Andolsun, eğer zeval bulacak olurlarsa, Kendisi’nden sonra artık kimse onları tutamaz." (Fatır Suresi, 41)

 

Kaynaklar:

(1) “Evren'deki yıldız sayısı, Dünya'daki kum tanesi sayısından fazla mı?”, BBC Türkçe 25 Temmuz 2018 https://www.bbc.com/turkce/haberler-44937512
(2) “NASA: Evrende 2 trilyon galaksi var”, DW Türkçe 14 Ekim 2016, https://www.dw.com/tr/nasa-evrende-2-trilyon-galaksi-var/a-36043316

PAYLAŞ
logo
logo
logo
logo
logo