Suni olarak üretilmiş kopyalarına göre çok daha etkili ve güçlü olan canlı gözleri son yıllarda yeni teknolojiler üretmek için bilim adamlarının ilham kaynağı olmuşlardır. Allah`ın yaratmasındaki mükemmelliği inceleyen araştırmacılar ileri teknolojik aletlerde canlı gözlerini örnek almaktadırlar.
 

  • Araştırmacılar öncelikle, canlılardaki kamera tipi gözlere benzer mercekler yaptılar. Yaptıkları merceklerin odağı özel odalarda bulunan sıvının basıncının değişmesiyle ayarlanabiliyor. ``Microdoublet`` adı verilen bu tip mercekler yakın zamanda, hücresel kameralarda, vücudun içinin görüntülenmesinde ya da optik veri depolanması gibi uygulamalarda kullanılabilecek.
     
  • Araştırmacıların çalışma yaptıkları konulardan biri de sentetik retina yapımıdır. Bu çok önemli bir gelişmedir. Çünkü, bugüne kadar doğada bulunan retinalar gibi kavisli retinalar henüz geliştirilememiştir. Şimdiye kadar kullanılan kameralar içindeki sensörler dahil tüm ışık sensörleri, dümdüz ve katıdır.
     
  • Bilim adamları henüz doğadaki bütün bu parçaların nasıl biraraya getirilerek tam bir suni göz üretebileceklerini keşfedememişlerdir. Ancak araştırmalar, böcekler veya kafadan bacaklılarda olduğu gibi birçok bağımsız lensin birarada olmasıyla meydana gelen ``bileşik göz`` konusunda daha hızlı ilerlemektedir.
     
  • Bazı lensler ``ommatidia`` adı verilen ayrı bir görüntüleme birimine sahiptir. Bu birim görüntüyü bölümlere ayırır. Birçok örnekte, ommatidia sinyallerini eş zamanlı olarak gönderir. Bu sayede hızlı hareketleri ve görüntüyü fark etmeyi sağlar. Ommatidia lenslerin sahip olduğu olağanüstü görüntüleme yeteneği bilim adamlarını suni ommatidia yapımı üzerinde çalışmaya yöneltmiştir. Bu suni ommatidia, ışığı bir görüntüleme cihazına yönlendiren, her biri tüpe benzer ``dalga yönlendirici``lere bağlı ince lenslerden oluşmaktadır. Bu çalışmalar sonucu elde edilecek ommatidia, bir küre üzerine ve dışarı doğru her yöne yerleştirilerek 360 derecelik bir görüntüleme sağlanabilecek. Elbette bütün bu suni sistemin sadece bir vitamin kapsülü büyüklüğünde olduğu düşünüldüğünde, bunun görüntüleme yöntemi olarak kullanılmasının tıpta büyük bir ilerlemeye vesile olacağı açıktır.