Animal Planet kanalındaki bu belgeselde Oliver ismiyle çağrılan ve bir dönem sıradışı bazı davranışlarıyla evrimci medyanın ilgi odağı olan bir şempanzenin hikayesine yer veriliyordu. Oliver, evrimci çevrelerce dik yürüme alışkanlığı ve içecekleri karıştırma gibi yetenekleri dolayısıyla insan ve şempanze melezi anlamına gelen "humanzee" kelimesiyle isimlendirilmişti. Oliver"dan alınan kan örnekleri üzerinde yapılan bir incelemeye dayanılarak, Oliver"ın 47 kromozoma sahip olduğunun açıklanması bu canlıya olan ilgiyi bir kat daha artırmıştı. (İnsanların 46, şempanzelerin ise 48 kromozomu bulunmaktadır)
Animal Planet ekranlarında Oliver"la ilgili gelişmeler ve bunları kuşatan evrimci iddialar aktarılırken, sürekli olarak Oliver"ın ne kadar insana benzediği, araştırmacıları ne kadar şaşırttığı veya medyada ne kadar geniş ilgi uyandırdığı gibi sansasyonel yorumlar ortaya konuyordu.
Oliver, California"da yaklaşık 30 yıl önce ortaya çıkışından bu yana, içecekleri karıştırmayı da içeren şempanze-dışı tavırlarıyla izleyenleri meraklandırdı. Bir kromozom analizinin belirsiz sonuçları bunun bir mutant veya hatta bir insan-şempanze melezi olabileceği yönünde spekülasyonlara destek oluşturdu.
Ama şimdi her ikisi de San Antonio"da bulunan, Trinity Üniversitesi"nden John Ely ve Texas Sağlık Bilimleri Merkezi Üniversitesi"nden Charlene Moore, American Journal of Physical Anthropology dergisinde insanlara, şempanzelere ve diğer primatlara has genetik bölgeler açısından bir kan örneğini incelediler. Sonuç? Oliver tamamen bir şempanze ." 1
Oliver"ın şempanzeden farksız olduğu 6 yıldır bilinmekte, eski analizlerin geçersizliği konusunda da bilim adamları arasında bir şüphe bulunmamaktadır. Animal Planet"ı bu tür girişimlerle Darwinizm"i yaygınlaştırma çabasına son vermeye davet ediyoruz.
1. "Oliver No Humanzee", Science , Volume 280, Number 5361, Issue of 10 Nisan 1998, sf. 207.