Yakın tarihin en büyük İslam alimlerinden biri olan Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri ve yazmış olduğu Risale-i Nur Külliyatı, yüzbinlerce insanın hidayetine vesile olmuştur.
Risale-i Nurlar’da konuların anlatImındaki sadelik ve açıklık herkesin kolaylıkla istifade edebileceği şekildedir. Buna rağmen bazı çevrelerde, Bediüzzaman'ın eserlerinin şifreli ve karmaşık olduğu, bu sebeple tefsire ihtiyaç bulunduğu yönünde yanlış bir kanaat bulunmaktadır.
Bediüzzaman'ın açık anlatımının ardında batıni anlamlar gizlendiği; dolayısıyla Bediüzzaman'ın anlatmak istediği gerçeklerin ancak batıni tefsir ile anlaşılabileceğini öne sürülmekte, böylelikle önemli bir yanılgı sergilenmektedir.
Oysa, Risaleler, Bediüzzaman Said Nursi hayattayken yayınlanmıştır. Bediüzzaman eserlerini bizzat kendisi tashih etmiş ve düzeltmiş, neyin doğru olduğunu düşündüyse ve gerçek kanaati ne ise onları yazmıştır. Diğer taraftan Bediüzzaman, sözlerinin yeniden tefsir edilmesinin sakıncalı olacağını ve buna karşı olduğu yönündeki fikirlerini eserlerinde açıkça beyan etmiştir.
Bu kitabın amacı, "batın tefsirciliği" konusunu ele almak, bu düşünce ile yapılan tefsirlerin yanlışlığını ve bunların Bediüzzaman'ın izahlarıyla olan çelişkisine bizzat Bediüzzaman Said Nursi'nin sözleriyle ortaya koymaktır.